INSTANTA A FACUT DREPTATE: DEZVALUIRILE DESPRE LICITATIA TRAMVAIELOR AU FOST PERFECT INTEMEIATE

by Cosmin Mihuta

După lupte seculare care au durat vreo nouă luni, în cazul licitaţiei pentru tramvaie organizată de Primăria Arad s-a făcut dreptate. În sensul că, articolele apărute în presa locală sunt considerate de o instanţă de judecată complet justificate, neexistând motive ca ele să fie încadrate la calomnie, insultă, dezinformări sau cum s-au mai exprimat reprezentanţii societăţii Astra Vagoane Călători.

Judecătoria Arad a decis, miercuri, să respingă acţiunea prin care SC Astra Vagoane Călători solicita daune cotidianului Galsul Aradului, în urma articolelor scrise de subsemnatul despre licitaţia pentru tramvaie, confirmând astfel că cele scrise se bazează pe fapte şi informaţii reale, iar aşa-zisa campanie de presă a fost, în realitate, un demers perfect justificat, în condiţiile în care la mijloc este vorba de o licitaţie de 8,7 milioane de euro, bani publici, luaţi împrumut de municipalitate şi pe care noi, arădenii, îi plătim cu vârf şi îndesat ani de zile de acum încolo.

Înfrângerea trebuie să fi fost greu digerată de Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători, care încearcă de un an de zile să-i intimideze pe cei care au curajul să scrie despre licitaţia pe care o va câştiga probabil Astra Vagoane Călători (aşa cum promitea public Gheorghe Falcă şi cum scria, până nu de mult, şi Glasul Aradului, dezvăluiri pe care instanţa, iată, nu le consideră calomniatoare, constatând probabil că au la bază o documentare solidă). De altfel, Valer Blidar este la a patra înfrângere în tentativa de a băga pumnul în gură celor care au curajul să spună adevărul, după ce anul trecut instanţa i-a respins solicitarea de-a i se interzice cotidianului Glasul Aradului să mai scrie despre licitaţie, după ce plângerea penală pentru insultă şi calomnie împotriva subsemnatului s-a lăsat cu un aşteptat NUP (neînceperea urmăririi penale), iar în toamnă a mai primit şi o somaţie din partea CNA, pentru defăimările aduse conducerii Glasul Aradului prin postul West TV. Şi, probabil, va urma şi a cincea luptă pierdută, când va trebui să plătească şi daune pentru lăturile pe care le aruncă în capul celor care fac dezvăluiri despre licitaţie, printr-o fiţuică al cărui nume nu-l pomenim, fiindcă i-am dubla tirajul.

Până atunci, însă, rămâne de văzut ce mai e nou cu licitaţia pentru tramvaie, pentru că se împlineşte luna de când au fost depuse ofertele şi nu se aude nimic. Probabil, încă nu s-au liniştit apele în Arad, aşa cum se aşteptau unii, şi se caută metode ca lucrurile să meargă în linişte. Ceea ce e cam greu, având în vedere lucrurile grave care se întâmplă în spatele acestei licitaţii. Iar dacă şi instanţa constată demersul jurnalistic îndreptăţit, şi nu are motive să se îndoiască de cele scrise, poate n-ar fi rău ca şi alte instituţii ale statului să arunce un ochi mai îndeaproape. Suntem convinşi că vor descoperi lucruri interesante.

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments