INS: Salariul mediu net a scăzut în iulie

by Andreea Radu

Câştigul salarial mediu net a fost 3.975 lei, în ușoară scădere în iulie față de luna precedentă, cu 2 lei (-0,1%), reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.549 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.273 lei).
Comparativ cu luna iulie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,1%.
Dacă ne uităm la câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum, observăm că indicele câştigului salarial real a fost 97,5% ȋn luna iulie 2022 față de luna iulie 2021.
De asemenea, a fost 99% ȋn luna iulie 2022 față de luna iunie 2022.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 221,6%, cu 2,1 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna iunie 2022.
În luna iulie 2022, comparativ cu iunie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, semestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Facebook Comments