INS revizuieşte pe plus creşterea economică la nouă luni la 1,4%

by Andreea Radu

Consumul a rămas principalul motor al creşterii economiei în primele nouă luni ale anului 2023, cu o contribuţie de 2,2%, în condiţiile în care PIB-ul s-a majorat în acest interval cu 1,4%, arată datele INS publicate joi. Comparativ cu datele anunţate la începutul lunii noiembrie, Institutul Naţional de Statistică a revizuit în sens pozitiv rata de creştere a PIB, de la 1,1% la 1,4%, odată cu revizuirea evoluției din trimestrul trei. Calculat la serie ajutată sezonier, PIB la nouă luni a crescut cu 2,2%.
În trimestrul trei, economia a avut un avans de 0,9% față de trimestrul doi (revizuit de la 0,4%) şi cu 1,1% față de trimestrul trei din 2022 (revizuit de la 0,2%). Pe secţiuni, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 2,8%, au contribuit cu 1,7% la creşterea PIB, iar consumul administraţiilor publice, al căror volum s-a majorat cu 6,9, a avut o participatie de 0,7% la creşterea PIB.
În afară de consum, o contribuție pozitivă la creşterea economiei, de 2,8%, au avut investițiile (formarea brută de capital fix), al căror volum s-a majorat cu 10,7% în ianuarie-septembrie 2023. De asemenea, un impact pozitiv a fost înregistrat de exportul net (+1,3%), consecinţă a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 0,6% corelată cu o reducere mai pronunţată a volumului importurilor de bunuri şi servicii (-3,2%).
În schimb, variația stocurilor a avut un impact negativ de -4,9% la creşterea PIB. Variaţia stocurilor reprezintă diferenţa între valoarea stocurilor achiziţionate de o societate şi valoarea celor disponibilizate, scrie antena3.ro. Din punct de vedere valoric, PIB la 9 luni este estimată la 1.130 miliade lei preţuri curente, pe serie brută, şi 1.185 miliarde lei, pe serie ajutată sezonier.

Facebook Comments