Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România, în timpul pandemiei

by Andreea Radu

67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul celor 3 ani ai pandemiei de COVID-19, în urma întreruperii furnizării serviciilor din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate și a redirecționării resurselor limitate, precum și din cauza conflictelor, a fragilității și a scăderii încrederii. Percepția populației cu privire la importanța vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei în 52 dintre cele 55 de țări analizate, avertizează un raport UNICEF privind imunizarea. În România, încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei, arată raportul UNICEF, conform hotnews.ro.
Importanța percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanșarea pandemiei, conform raportului UNICEF „Starea copiilor lumii 2023: vaccinuri pentru fiecare copil”.
În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.
Încrederea în vaccinuri este volatilă și variază în timp. Sunt necesare date suplimentare și o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendință pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susținere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate din cele 55 de țări analizate, peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.
Cu toate acestea, potrivit raportului, confluența mai mulți factori poate duce la creșterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică.
„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. „Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”.
În mod alarmant, diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

Facebook Comments