Începe vaccinarea gratuită împotriva virusului HPV

by Florian Popa

Luna aceasta începe vaccinarea gratuită împotriva HPV. De astăzi, părinţii care au comandat doze de vaccin pot merge la medicii de familie să îşi imunizeze copiii, anunță antena3.ro. 20.000 de doze au fost deja repartizate către Direcţiile de Sănătate Publică din ţară iar stocul poate fi extins, potrivit Ministerului Sănătăţii. Virusul papiloma uman este responsabil de apariţia mai multor tipuri de cancer, în special cel de col uterin din cauza căruia mor anual mii de femei.

După 11 ani de la ultimul program de imunizare, statul român reia campania naţională de vaccinare împotriva virusului HPV.

Primii vizaţi sunt copiii ai căror părinţi au cerut dozele între anii 2017 şi 2018. Astfel, 20 mii de vaccinuri au fost deja repartizate în ţară.

Virusul papiloma uman este responsabil pentru majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. În România, incidenţa şi mortalitatea acestui cancer este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Anual, aproximativ 4.300 femei sunt diagnosticate cu această boală şi 2.000 pierd lupta cu ea.

În programul naţional de imunizare sunt prioritare adolescentele de până la 15 ani, dar şi adulţii se pot vaccina contra-cost. Medicii recomandă inclusiv vaccinarea băieţilor.

Facebook Comments