Începe marea finală: FCC UAV Arad merge în Secuime pentru a da lovitura pe terenul lui Sepsi!

by Sorin Haut

După opt ani, echipa feminină de baschet a Aradului se întoarce acolo unde îi este locul, într-o finală de campionat! O absenţă prea lungă din prim-plan, datorată multor factori, dar în special a celui financiar, au adus echipa de pe Mureş în umbra meciurilor pentru trofee din sportul cu mingea la coş, cu care era atât de obişnuită acum mai bine de un deceniu. Aradul a ştiut însă să sufere şi să reziste în vremuri grele, pentru ca mai apoi să renască sub un proiect tot mai solid, cu o susţinere financiară ceva mai consistentă din partea autorităţilor locale, dar şi cu Universitatea Aurel Vlaicu alături de anul trecut. Lotul este mai competitiv decât în sezoanele precedente, când s-a putut obţine doar bronzul, dar parcă chimia jucătoarelor din actualul lot a depăşit cumva şi aşteptările celor mai optimişti suporteri, luaţi plăcut prin surprindere de acel 3-0 aproape ireal din semifinala cu CSM Satu Mare, rivala din nord-vest plecând favorită în penultimul act, asta şi datorită rezultatelor din acest sezon dar şi a avantajului terenului propriu. Hadzovic şi colegele sale s-au mobilizat însă exemplar şi au reuşit să dea un mare semnal de forţă, câştigând de două ori în Sătmar şi apoi acasă, în faţa unui public senzaţional. Cu campioana ultimelor cinci ediţii de campionat va fi însă infinit mai greu. În absenţa unor adversare de calibrul ei, atât la nivel de buget cât automat şi sportiv, Sepsi SIC a devenit un adevărat colos în baschetul feminin românesc, fiind de neatins din 2015 încoace, deşi Satu Mare a fost de câteva ori aproape să le ia trofeul covăsnencelor, în special Cupa României. Echipa bosniacului Zoran Mikes a performat nu doar în ţară, unde a defilat de la un an la altul, dar şi în competiţiile continentale, reuşind să avanseze în premieră în sferturile de finală ale FIBA EuroCup Women, performanţă realizată în primăvara anului trecut, când la Sepsi juca şi arădeanca Andra Mandache.

Sepsi SIC defilează din 2015, de când a dat drumul hegemoniei, FCC UAV vine tare din spate!

Deşi nu au reuşit să ajungă unde visau, adică în competiţia supremă a bătrânului continent, Euroliga, fetele din Sfântu Gheorghe rămân o forţă greu de răpus în România, unde au legat cinci titluri la rând şi putem spune că asistăm de aproape şapte ani la o hegemonie “alb-verde” sub coşul fetelor. Ca şi palmares însă, Aradul stă mai bine şi are şi ea o aură de campioană, cu nouă titluri obţinute de-a lungul istoriei, ultimul în 2013. Totuşi, experienţa ultimilor ani şi diferenţele dintre cele două loturi fac din Sepsi favorită certă în finala din acest sezon al Ligii Naţionale. Doar că “galben-albastrelor” le-a convenit de-a lungul timpului acest statut de outsidere, ele cucerind nu o dată titlul după ce au pornit în ultimul act cu şansa a doua. Plus că odată obiectivul stagional atins, adică accederea în finală, dispare în mare măsură presiunea de pe umerii jucătoarelor, iar sârbul Bogdan Bulj va putea coordona o echipă determinată şi în mare foame de trofee. FCC Baschet UAV nu va avea multe de pierdut în faţa lui Sepsi, deşi vorbim de o finală cu trofeul pe masă, aşa că va trebui să joace dezinvolt dar şi cu mult tact, în faţa unei formaţii excelent pregătite, atât fizic cât şi tactic, de un tehnician din fosta Yugoslavie, călit deja cu exigenţele conducerii clubului şi care a demonstrat cu vârf şi îndesat că poate face performanţă în Secuime. Totuşi, Sepsi SIC nu mai are un lot atât de impunător precum în alte sezoane, dovadă şi câteva meciuri slabe făcute în acest campionat, printre care amintim înfrângerea la scoe suferită în sezonul regulat în Sătmar, 78-56 – a fost şi singurul eşec de până acum al sezonului –  sau chiar finala Cupei, câştigată dramatic în faţa aceleaşi CSM Satu Mare, cu 59-53.

Avantaj mare pentru covăsnence, în finală! Rusz: „Felicităm Aradul, a ajuns acolo unde îi este locul!”

În faţa Aradului a câştigat însă categoric în cele două meciuri din sezonul regulat, 76-44 acasă şi 82-63 în deplasare. Poate şi de aici bucuria reţinută a celor de la Sepsi, care nu îşi doreau să o înfrunte pe Satu Mare în finală. Probabil că Aradul este privită drept o echipă ce vine din spate, dar tânără şi fără experienţa ultimilor ani, cu meciuri cu mare miză, victoriile clare de până acum, din meciurile directe, dându-le cumva dreptate celor din Sfântu Gheorghe. Doar că o finală rămâne o finală, ambiţiile şi miza sunt cu totul altele decât în prima fază a campionatului, iar arădencele se bazează pe forţa grupului şi pe un spirit fantastic. „Aveam în vizor faptul că vom juca cu Aradul, pentru că Satu Mare avea 14-15 meciuri în șase săptămâni în care au suferit. În 6-7 jucătoare nu puteau juca la nivel înalt. Felicităm Aradul, care a ajuns acolo unde îi este locul, sper să jucăm meciuri frumoase ca acum câtiva ani, meciuri bune, cu sala plină. Într-o finală nu cred că o să conteze ceva foarte mult, o să conteze micile amănunte, iar ca cel mai bun să câștige! Fiecare meci este foarte greu, tot timpul ne concentrăm la următorul. Câteodată câștigăm la 30-40 de puncte, dar nu înseamnă că suntem cu atât mai buni, ci poate doar că fetele sunt mai concentrate. Dar, tot timpul știm că toată lumea vrea să bată campioana, e greu de menținut foarte mult timp o ștachetă și știm că vom putea pierde câteodată, dar încercăm să luptăm până la capăt”, afirmă managerul lui Sepsi, Istvan Rusz.

Sepsi are bune aruncătoare, dar nici Aradul nu stă rău! Atu sub panouri al „galben-albastrelor”

O victorie în primele două meciuri din Secuime ar face ca FCC UAV să joace cu trofeul pe masă la Arad, în faţa celui mai bun public de baschet feminin din ţară, iar atunci şi valorile s-ar mai putea echilibra. Apropo de raportul de forţe, Sepsi pare a fi o echipă mai legată şi solidă, cu jucătoare nu foarte înalte, dar explozive şi foarte bune aruncătoare chiar şi de la distanţă, gen americancele Wallace sau Jones, muntenegreanca Pasic, fostă jucătoare a Aradului, dar şi Ghizilă, Podar sau Cătinean, jucătoare românce destul de tinere, care excelează sub comanda lui Mikes. Va conta însă absenţa lui Anne Marie Părău, una din cele mai bune coordonatoare de joc din ţară, care din cauza sarcinii nu a putut să îşi ajute colegele în acest sezon. Dacă Sepsi stă excelent la fundaşi şi extreme, problemelor lor apar mai mult la nivel de pivoţi, posturi asigurate în special de americanca Fraser şi israelianca Raber. Aşadar, avantaj important sub panouri pentru echipa arădeană, cu Vitulova şi Vaida în prim-plan, dar cu Ghiţă, Nagy sau chiar Sutherland pregătite să intre pe teren. Aşii din mâneca lui Bulj rămân însă tot jucătoare rapide, tehnice şi bune aruncătoare, în special căpitanul Hadzovic şi cipriota Akathiotou, care alternează la coordonare şi pe extremă, cu surpriza Manea oricând capabilă să aducă un plus în joc. Coşghetera americancă Keys, jucătoare de forţă şi precizie, a fost foarte bună şi în semifinală, iar în ultimul act promite să fie la fel de decisivă pentru FCC UAV. Rămâne de văzut cine va câştiga duelul tactic al tehnicienilor din spaţiul yugoslav, Mikes având avantaj în faţa lui Bulj datorită experienţei şi performanţelor de până acum. Sepsi mizează de multe ori, forţată şi de lipsa a măcar trei pivoţi de valoare, pe un sistem interesant, cu doar o jucătoare înaltă pe teren, dar cu siguranţă ambii antrenori vor pregăti surprize în această finală.

Urban: „Titlul are cel mai dulce gust, ştim asta şi vom lupta cu toată forţa şi determinarea!”

Este un moment plăcut după foarte mulţi ani, pe care l-am aşteptat cu nerăbdare. Din pricina situaţiei financiare n-am reuşit să ajungem de opt ani într-o finală, aşa că vom trata acest ultim act al campionatului cu cea mai mare responsabilitate şi motivaţie posibilă. Ştim că întâlnim o echipă foarte puternică, e campioană de cinci ani încoace, însă trebuie să vină momentul când cineva trebuie să le oprească. Am încredere că noi putem fi această echipă, deşi nu ni se acordă nici cea mai mică şansă. Nu ştiu dacă Sepsi ne subestimează, dar s-au bucurat că vor juca cu noi în finală, pentru că ei considerau că echipa din Satu Mare le putea pune mai mari probleme. Timpul va demonstra asta, dar vă pot spune că mergem să ne jucăm şansa cu toată tăria şi puterea şi că îmi doresc să câştigăm al zecelea titlu din istoria clubului! Îl cunosc bine pe Istan Rusz , managerul lor şi ştiu că a spus-o sincer că se bucură că joacă cu noi, nu cred că a fost o aroganţă sau ceva de genul. Noi suntem în relaţii foarte bune şi probabil s-au plictisit să joace tot cu Satu Mare în finală, plus că noi avem alt rang şi public, iar spectacolul din tribune va fi deosebit atât la ei, cât şi la noi acasă. Îşi vor intra cu siguranţă în rol şi galeriile şi suporterii celor două finaliste, pentru că am avut discuţii cu jucătoarele şi chiar mi-au spus că au simţit forţa fanilor arădeni, care pur şi simplu le-au împins de la spate în meciul de acasă, din semifinala cu Satu Mare. Cred că asta se va întâmpla şi în finală, pentru că avem nevoie de o sală arhiplină, care să pună presiune maximă pe ele şi să le poarte pe fetele noastre spre victorii. Sunt convins că asta ne va aştepta şi pe terenul lor, un public numeros şi ostil. Vom face eforturi să suplimentăm primele pentru titlu, dar fetele au oricum stipulat în contracte bonusuri de performanţă. Ştim că titlul are cel mai dulce gust şi de asemenea avem experienţa finalei de acum câţiva ani cu echipa de Euroligă a Târgoviştei, când nu am avut nici 1% şanse şi am reuşit să le batem! Facem eforturi să avem şi fani lângă noi, la Sfântu Gheorghe, încercăm să îi susţinem logistic şi financiar pentru a ajunge la primele două meciuri”, a declarat preşedintele FCC Baschet UAV Arad, Marcel Urban, înainte de plecarea spre Sfântu Gheorghe.

Primele meciuri, în Sepsi Arena! Doar finale de cupă, între cele două echipe

Se anunţă spectacol total în Sepsi Arena, unde se vor disputa primele două meciuri din seria ultimului act (n.n. se joacă după sistemul “cel mai bun din 5 meciuri”), miercuri, 20 aprilie, ora 17:30 şi joi, 21 aprilie, ora 19. Apoi, finala se va muta în Polivalenta arădeană, unde marţi, 26 aprilie, ora 19, este programat meciul cu numărul 3, transmis în direct de TVR Timişoara. Dacă va fi nevoie, vom avea meciul 4, miercuri, 27 aprilie, tot la Arad, iar un eventual decisiv s-ar juca la Sfântu Gheorghe, pe 30 aprilie. Cele două finaliste din acest sezon au mai luptat de două ori cu un trofeu pe masă, în ultimul act al Cupei României. Prima finală de cupă a fost în 2014, când „galben-albastrele” au avut câștig de cauză cu 67-61, la Târgoviște. În 2020, echipa arădeană revenea în finala Cupei, dar pierdea cu 67-80 pe terenul lui Sepsi SIC. Este însă prima oară când cele două echipe se înfruntă într-o finală de campionat. (foto: baschetarad.ro)

 

Facebook Comments