Încălțămintea copiilor pentru sezonul rece – Criterii de selecție a modelelor ideale pentru dezvoltarea sănătoasă a picioarelor 

by Florian Popa

Anotimpul cald s-a dus demult, iar vremea sandalelor a apus și ea, fiind înlocuită de încălțămintea îmblănită și călduroasă care să țină frigul cât mai la distanță. Cu siguranță că piesele vestimentare și de încălțăminte pentru sezonul rece nu sunt la fel de prietenoase, flexibile și lejere ca vestimentația purtată pe timpul verii. Tocmai de aceea, cei mai mulți părinți duc adevărate munci de convingere atunci când încearcă să-i determine pe cei mici să încalțe ghetele mari și robuste pentru iarnă. Pentru a face treaba mai ușoară, majoritatea părinților cad în capcană și le cumpără celor mici ghetuțe care atrag printr-un design vesel, neglijând alte aspecte esențiale de care depinde sănătatea picioarelor.

Mersul copiilor este influențat de încălțămintea pe care o poartă

În cele ce urmează, vor fi prezentate cele mai importante criterii de care sa ții cont când alegi încălțămintea celor mici.

  • Confortul

Confortul este esențial atât la haine, cât și la încălțăminte. O pereche de pantofi care nu lasă lejeritate piciorului să se miște, este nepractică. În plus, copilul tău este supus chinului zilnic și următoarelor riscuri: iritații, deformarea piciorului și pierderea mobilității.

  • Ritmul de creștere

Picioarele copiilor se dezvoltă foarte repede, deci poate fi destul de dificil sa apreciezi momentul oportun pentru o nouă pereche de pantofi. Până la vârsta de trei ani, piciorul va crește cu o jumătate de mărime la fiecare trei luni, respectiv o dată la șase luni în cazul copiilor între trei și șase ani. Evita să comiți greșeala pe care o fac cei mai mulți adulți: aceea de a-i cumpăra celui mic încălțăminte cu o mărime mai mare. Acest lucru favorizează deformarea piciorului și implicit a mersului. În schimb, verifică periodic dacă marginile sau tălpile sunt uzate, ori dacă degetele sunt ridicate în sus. Acestea sunt semnele care indică momentul necesar pentru o pereche nouă de încălțări.

  • Utilizare ușoară

Nimic nu e mai frustrant decât timpul irosit cu închiderea pantofilor. Se recomandă achiziționarea unor modele simple, precum ghetele pentru băieței de la Minijunior, cu sistem de închidere cu scai sau alt sistem de fixare, care să se adapteze după lungimea piciorului pe măsură ce copilul tău crește.

  • Respirabilitatea

Materialele de calitate permit circulația aerului, nu rețin umezeala și astfel pielea poate să ‘’respire’’ fără risc de iritații și leziuni care ar putea afecta piciorul.

  • Materiale flexibile

Materialul tălpii trebuie să fie durabil, rezistent și gros pentru a proteja picioarele de durere și răni. Însă, trebuie să fie suficient de flexibil pentru îndoirea tălpii, astfel încât, mersul să fie cât mai lejer.

  • Nu neglija estetica

Desginul atractiv nu trebuie să fie prioritar elementelor menționate anterior, dar e de preferat să se regăsească pe lista de priorități atunci când pornești în căutarea ghetuțelor pentru cel mic. Ține cont și de preferințele copilului, fii atent la ce culori sau imprimeuri preferă și găsiți împreună o soluție optimă care să le îmbine cu succes pe toate.

Dacă vei urma toate aceste sfaturi de bază, cu siguranță vei putea achiziționa încălțămintea ideală care să asigure confort termic, mers relaxat, piele protejată de leziuni și o dezvoltare normală a picioarelor.

 

Sursa foto: shutterstock.com.

Facebook Comments