În urmă cu un secol, sunetul emblematic al celebrului Big Ben a fost difuzat pentru prima dată în direct de radio BBC

by Cosmin Mihuta

big ben

Pe 31 decembrie 1923, înainte de miezul nopţii, inginerul BBC AG Dryland s-a căţărat, echipat cu un microfon, pe un acoperiş din faţa Parlamentului britanic pentru a înregistra sunetul Big Ben la trecerea în anul 1924. De atunci, bătăile ceasului au fost retransmise în direct. Sunetul emblematic va răsuna la miezul nopţii, duminică spre luni, pe Radio 4, post de radio al BBC.
Sunetul grav, profund al ceasului est retransmis de două ori pe zi pe Radio 4, la ora 18:00 şi la miezul nopţii, precum şi la ora 22:00 în zilele de duminică.
În timp ce la Londra Revelionul va fi în toi, Andrew Strangeway, un mecanic ceasornicar, se va afla în vârful Turnului Elizabeth, cu o înălţime de 96 de metri şi care adăposteşte Big Ben şi alte patru clopote.
Alături de alţi doi colegi ceasornicari, Strangeway, în vârstă de 37 de ani, va efectua verificări de ultim moment pentru a se asigura că orologiul funcţionează ”corect, cu o precizie de câteva fracţiuni de secundă”.
”Cred că sunt slabe şanse ca lucrurile să nu funcţioneze bine”, a precizat acesta pentru AFP. ”Principala noastră grijă la evenimente precum Anul Nou este să ştim dacă (dangătul) se va declanşa şi dacă va fi la timp”.
Inginerul spune că este foarte entuziasmat că se va afla ”în imediata apropiere a clopotelor (…) atunci când întreaga omenire va fi cu privirea aţintită asupra acestui orologiu cu prilejul intrării în noul an”.
Big Ben se află în vârful turnului Elizabeth, numele cu care a fost rebotezat ”Clock Tower” în 2012, cu prilejul jubileului de diamant al reginei Elisabeta a II-a, monument construit în anii 1840, scrie tvrinfo.ro. ”Este o meserie fantastică”, a spus, entuziasmat, Strangeway. De fiecare dată când se plimbă prin Londra, nu se poate abţine să nu ridice capul către Big Ben şi să se felicite pentru că ”uite, funcţionează în continuare”.

Facebook Comments