În unele zone din Groenlanda temperaturile medii au atins cel mai ridicat nivel de ultimii 1.000 de ani

by Andreea Radu

Specialiștii sunt în alertă după ce în Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, au fost raortate cele mai ridicate temeraturi din ultimii 1.000 de ani, scrie b1.ro. Un studiu publicat în revista Nature spune că principala îngrijorare este legată de creșterea nivelului oceanelor, din cauza topirii gheții.
Față de secolul 20, temperatura în Groelanda a crescut în medie cu 1,5 grade C în regiunile studiate, scrie CNN.
Studiul a fost realizat de cercetători de la institutul Alfred Wegener, de la institutul Niels Bohr din Danemarca și de la Universitatea din Bremen (Germania).
Principalul efect al topirii accelerate a gheții din Groenlanda este legat de creșterea nivelului oceanelor, cele mai pesimiste estimări indicând posibilitatea ca nivelul oceanului planetar să crească până în anul 2100 cu 50 cm din cauza topirii ghețarilor din cea mai mare insulă de pe glob.
Groenlanda are atât de multă gheață, încât nivelul oceanului planetar ar putea crește cu mai mult de 6 metri dacă, în mod ipotetic, s-ar topi toată.
La stația situată la peste 3.200 m alt minima absolută a fost iarna de -67 C, iar vara nu au fost mai mult de +4 grade. Este unul dintre cele mai reci locuri de pe glob.
Recordul de temperatură pentru Groenlanda este din 30 iulie 2013 +25,9 C la, Maniitsoq, pe coasta sud-vestică. Precedentul record fusese +25,5 C, la Kangerlussuaq, pe 27 iulie 1990.

Facebook Comments