În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a șapte incendii din județ

by Adrian Pavel

Pompierii arădeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență produse la nivel local.

Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, salvarea animalelor, salvarea persoanelor din medii ostile vieții, degajarea copacilor căzuți pe carosabil în urma fenomenelor meteo, reprezintă doar câteva exemple dintre cele 112 misiuni desfășurate de salvatorii arădeni, în ultimele 72 de ore (01-03.07.2022).

La nivel județean 102 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii arădeni, amintim:

! Pompierii militari din cadrul Detașamentului Ineu, împreună cu pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situațiii de Urgență Bocsig, au fost solicitați să intervină vineri, 01.07. a.c  în jurul orei 00:30, la un incendiu de baloți, izbucnit în orașul Ineu, la ieșire spre localitatea Șicula.
De îndată, la locul indicat, au intervenit 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, autoscara S42 și un echipaj SMURD.
De asemenea, angajații obiectivului au sprijinit intervenția iar primăria Ineu a dislocat două utilaje împingătoare.
La ajungerea forțelor de interventie, incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă.
Intervenția promptă a echipajelor a făcut ca 700 de baloți de paie să fie salvați.
Au ars aproximativ 600 de baloți.
Cauza probabilă de producere a incendiului este în curs de stabilire.

În ultimele 72 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 7 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 7 incendii care au avut loc în perioada menționată, toate au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată/miriști/ culturi agricole)

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
✓ desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
✓ arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
✓ colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
✓ executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
✓ curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
✓ asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
✓ supravegherea permanentă a arderii;
✓ stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
✓ se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

Facebook Comments