În timp ce se luptau cu flăcările la o casă din Chier, pompierii au observat un alt incendiu

by Adrian Pavel

Atenție la coșurile de evacuare a fumului!

În această seară, în jurul orei 19:00, Detașamentul de Pompieri Ineu a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, cu sprijinul unui echipaj SAJ și al SVSU Târnova, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească din localitatea Chier.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul întregii anexe, pe o suprafață de aproximativ 80 de mp, cu posibilitate de propagare la casa de locuit lipită de anexă cât și la imobilele învecinate.

Intervenția promptă a pompierilor arădeni a făcut ca incediul să fie localizat în limitele găsite, limitând astfel propagarea flăcărilor.
Incendiul a fost stins în aproximativ o oră iar în urma flăcărilor a ars anexa gospodărească și bunurile aflate în interior.

Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale proprietarului casei (un bărbat în vârstă de 51 de ani) care a suferit arsuri la nivelul membrului superior stâng și la nivelul scalpului. Bărbatul, conștient și cooperant a fost transportat la spital de către echipajul SAJ.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic, cauzat de coșul de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

*Pe timpul intervenției pompierii au observat un alt incendiu izbucnit la coșul de fum al unei case învecinate.

Astfel, o altă autospecială de stingere cu apă și spumă a intervenit pentru lichidarea flăcărilor care s-au manifestat în interiorul coșului de fum.
Observarea incendiului în fază incipientă și intervenția promptă a pompierilor au salvat acoperișul și casa.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind coșul de fum necurăţat de funingine.

În acest sens, vă reamintim că necurăţarea coşului de fum duce la înfundarea acestuia cu funingine şi alte reziduuri rezultate în urma arderilor, iar uneori poate duce la autoaprinderea coşului de fum.

Un coş de fum înfundat creşte riscul intoxicării cu monoxid de carbon din cauza faptului că fumul nu poate fi evacuat.

Deoarece sezonul rece și-a făcut simțită prezența, vă reamintim principalele măsurile pe care trebuie să le respectați pentru a preveni declanșarea incendiilor la coșurile de fum:

❗️Coșurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate în acest sens;

❗️În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

❗️Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

❗️La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

❗️Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc;

❗️Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

❗️Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

ℹ️Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad recomandă tuturor cetăţenilor să execute activităţile de verificare, reparare, izolare termică şi curăţare periodică a coşurilor de evacuare a fumului.

Facebook Comments