În țara care nu a înregistrat niciun caz de COVID în toată pandemia a aterizat un avion cu două treimi dintre pasageri infectați

by Andreea Radu

Pentru că nu a înregistrat nici măcar un caz de COVID de la începutul pandemiei, Kiribati și-a redeschis, în sfârșit, granițele. Însă două treimi dintre pasagerii primului zbor internațional care a aterizat pe insulă după 10 luni au fost testați pozitiv cu virusul, scrie digi24.ro.
Națiunea insulară este acum decisă să impună un nou lockdown de câteva zile, după ce s-a descoperit că virusul s-a răspândit în comunitate, relatează The Guardian.
Toți cei 54 de pasageri, dintre care 36 au fost diagnosticați cu Covid după ce au sosit vinerea trecută din Fiji, au fost plasați în carantină și se simt bine, potrivit autorităților.
Dar după ce un agent de securitate de la centrul de carantină a fost testat pozitiv marți, națiunea insulară a introdus restricții pentru o perioadă de două săptămâni, între care purtarea obligatorie a măștilor, distanțarea socială și permise de vaccinare pentru cei care vor să se deplaseze în afara capitalei, Tarawa.
Agentul de securitate și doi membri au familiei acestuia au fost, de asemenea, plasați în carantină, în timp ce satul în care locuiește a fost plasat în izolare de două săptămâni.
Alte două cazuri pozitive au fost detectate în comunitate joi, ceea ce a determinat guvernul să anunțe că luni va fi reinstituit lockdownul total, cu școli închise și oameni care au voie să-și părăsească locuințele doar pentru servicii esențiale.
Informațiile despre pasagerii testați pozitiv și paznicul infectat i-au făcut pe localnici să intre în panică, mai ales că știrile au ajuns la public „pe surse”, nu pe căi oficiale.
„Ca părinți, suntem îngrijorați pentru copiii noștri, pentru că, spre deosebire de noi, ei nu sunt vaccinați și nici nu pot primi vaccinul”, a spus Kareaua Nawaia, profesor de 32 de ani și tată a trei copii.
Există multe semne de întrebare legate de pasagerii sosiți testați pozitiv. Înainte de îmbarcare, toți au stat în carantină timp de două săptămâni și au fost testați periodic.
Luna trecută, guvernul din Kiribati a anunțat că 93,4% din populația cu vârsta de peste 18 ani a fost vaccinată cu prima doză, dar doar 53,1% a primit o a doua doză.

Facebook Comments