În plin val patru de Covid şi cu spitale pline, Bibarţ are „ofertă” pentru arădeni: calorifere reci şi în această săptămână!

by Sorin Haut

Arădenii abonaţi la sistemul de termoficare al oraşului îndură din nou frigul, iar peste România vine un val de aer rece, cu temperaturi scăzute în special noaptea. De exemplu, în zilele următoare nu vor fi în Arad mai mult de 2-3 grade noaptea, nu însă îndeajuns de frig ca arădenii să se poată încălzi de la CET! Prins din nou în ofsaid, la fel ca astă vară cu ţânţarii sau tigrii de platan, sau chiar iarna, cu cel mai urât brad văzut vreodată în faţa unei Primării, pădurarul Bibarţ dă acum vina pe datoriile uriaşe acumulate de CET, scumpirea preţului la gaze, negocierile dure cu furnizorii sau cele eşuate cu Guvernul. Dar oare cine e vinovat că Aradul lui „Bibi” nu e văzut bine la Bucureşti şi că la rectificarea de buget spre municipiu a venit…zero lei? Cine e vinovat că Primăria nu a reuşit să îşi calculeze paşii şi bugetul pentru ca arădenii să nu stea în frig în locuinţe? Ca să se umple şi mai mult de ridicol, primarul împarte arădenii în două tabere, precum pe vaccinaţi şi nevaccinaţi, că vezi doamne unii nu ar vrea să plăteasca facturi mari la încălzire încă din octombrie. Bibarţ nu a uitat, la emisiunea „E marți, e Bibarț”, de la La Strada TV, să facă şi pe meteorologul, doar că a cam greşit prognoza. Căci vin nopţi friguroase. Aşadar, pe arădenii abonaţi la sistemul de termoficare nu îi încălzesc poveştile, ci îi aşteaptă alte zile reci în locuinţe şi şcoli. Ca să simţim, totuşi, că toamna-iarna nu-i ca vara…

Valul patru aduce şi frig în locuințe și școli: arădenii abonaţi la CET, umiliţi din nou!

În mod normal, începerea furnizării energiei termice pentru încălzire se face în momentul în care timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00 – 6,00 se înregistrează valori medii ale temperaturii de 100 C sau mai mici, conform HG nr. 337/2018 şi HCLM 425/17.10.2018, anunţ făcut chiar de cei de la CET Hidrocarburi. Iar asta deja s-a întâmplat, astfel că deja de duminică, 10 octombrie, arădenii trebuiau să aibă caloriferele calde. Ca să facem haz de necaz, putem spune că valul patru de Covid este împins serios din spate şi de “strategia” Primăriei, de a-i ţine în frig pe arădenii ce n-au bani de centrale. Şi riscă să se îmbolnăvească, fie ei vaccinaţi sau nu. Probabil că spitalele vor fi luate cu asalt în zilele ce vin, dar „Scapă cine poate” nu mai e demult doar un film. Bibarţ ne linişteşte totuşi, că ştie problema, s-a aplecat asupra ei încă din august, dar nimeni nu l-a băgat în seamă pe la Bucureşti şi prin Guvernul condus – ce să vezi – fix de partidul din care face parte. În încheiere, ne promite că “posibil, săptămâna viitoare să avem căldură, căci deja e rece şi în şcoli şi vom avea şi o şedinţă de Consiliu Local în care vom pune punct acestui subiect, pentru a funcţiona în parametri cât de cât decenţi”.

Bibarţ negociază la sânge, dar s-a ales cu zero lei de la Guvern: „E o lipsă de fair-play”

E o situaţie care se repetă an de an, în astfel de momente când se face trecerea la sezonul ceva mai rece. Unii doresc să pornim încălzirea, alţii nu prea vor încă, pentru că preţurile cresc. Avem probleme cu cei de la gaz, care ne cer garanţii, plată în avans, cei de la CET sunt în faza unei conduceri private, iar de trei săptămâni tot discutăm şi negociem, pentru a avea un preţ cât mai bun. Dacă dăm acum drumul, riscăm ca în noiembrie, când avem temperaturi negative, să ne trezim că sunt probleme din cauza imposibilităţii de plată. Am avut promisiuni la ultima rectificare de la Guvern, dar nu am luat nici un leu, pe motiv că în prima fază vor fi ajutate Consiliile Judeţene şi localităţile mai mici. Ca ulterior să văd că unele municipii, precum Constanţa, Suceava, Deva, Bistriţa şi altele, s-au ales cu sume frumoase. Noi am cerut bani tocmai pentru termie, dar nu ne-am ales cu nimic de la centru. Discut cu cei din Guvern şi încă din august am trimis o solicitare în acest sens. Aradul contribuie cu foarte mulţi bani la Bucureşti şi înapoi nu se întoarce aproape nimic, chiar şi Consiliul Judeţean a primit 25 de milioane, am înţeles că sunt probleme cu Spitalul, dar şi noi avem această problemă mare. E o lipsă de fair-play din acest punct de vedere”, a declarat Călin Bibarţ pe această temă, la emisiunea de la La Strada TV.

 

Facebook Comments