În Moldova, cetățenii aleg între Rusia și Europa

by Andreea Radu

Alegătorii moldoveni se pregătesc pentru alegerile parlamentare de duminică, o bătălie care se va da între pro-ruși și proeuropeni. Între Ucraina și România, Moldova s-a luptat să-și găsească locul de când și-a câștigat independența odată cu colapsul din 1991 al Uniunii Sovietice, scrie euractiv.com.

În timp ce mulți din țara de 3,5 milioane de locuitori doresc să mențină legături strânse cu Moscova, alții vor să urmeze exemplul României – cu care Republica Moldova împărtășește o limbă și o istorie îndelungată – și privesc în vest spre Uniunea Europeană.

Votul de duminică se transformă într-o cursă tripartită între partidul socialist pro-rus al președintelui Igor Dodon, partidul de guvernământ și o alianță pro-europeană. Aceasta va avea loc în cadrul unui nou sistem electoral care împarte parlamentul de 101 locuri în locuri alese prin liste de partide și prin circumscripții individuale.

Partidul pro-Moscova al lui Dodon, care conduce în sondaje, pledează pentru ca Moldova să se alăture Uniunii Economice Eurasiatice din Rusia peste UE.

Alianța partidelor proeuropene, care favorizează aderarea la UE și NATO, este pe locul al doilea.

Pe locul trei este Partidul Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, care deține majoritatea în actualul parlament și conduce guvernul. Acesta a urmat o abordare echilibrată între Moscova și Bruxelles.

Foto: euractiv.com

Facebook Comments