În județ avem, în medie, câte două animale domestice aferente fiecărui arădean

by Florian Popa

În judeţul Arad sunt un număr total de 15.808 crescători înregistrați de animale, în gospodării şi combinate zootehnice. Cel mai frecvent, în gospodăriile arădenilor sunt crescuți porci, deși raportat la total, numărul lor nu este cel mai mare. Poate părea surprinzător, dar în județul Arad predomină creșterea oilor, ca număr de efective, cu mult peste jumătate de milion de capete.

Statistica relevă numărul de bovine, ovine, capre şi porci din județ. Astfel, numărul total de animale domestice din judeţ este de 57.613 vite, 660.009 oi, 19.487 capre, 46.440 porci. Statistica relevă că în județ există, în medie, câte două animale domestice aferente fiecărui arădean.

„Cultivarea pământului și zootehnia sunt două dintre îndeletnicirile prevalente din județul Arad. 58% din suprafața județului o reprezintă culturile agricole, din care avem cel mai întins teren arabil din România, în suprafață de 351 de mii de hectare. Principalele culturi în județul Arad sunt, în ordine, grâul, porumbul, floarea soarelui, rapița. Ca efectiv de animale domestice, în județ sunt înregistrate peste 783 de mii. Față de această situație statistică, numărul real al crescătorilor de animale domestice, în gospodăriile private, este mai mare. Deși crotalierea animalelor a devenit deja o uzanță în județ, cele care nu sunt luate în evidență nu reprezintă încă excepții. Situația neînregistrării animalelor se întâlnește mai ales în micile gospodării”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Printre cele mai mari exploatații de animale din județul Arad sunt Cover Apple Manor (Frumușeni) – 2674 oi, Codre Gheorghe (Satu Nou) – 2098 oi, Magus (Turnu) – 2018 oi, Coremans Zootehnica (Iratoșu) – 1793 bovine, Agroindustriala (Curtici) – 1719 bovine, Interglobal (Pecica) – 1709 bovine, Agricola Utviniș (Zimandu Nou) – 1686 bovine, Anunnaki Noova (Zăbrani) – 1187 oi, Ban Gheorghe (Zerind) – 1114 oi, Marta Maria (Iermata Neagra) – 1164 oi, Dioane Elena (Zerind) – 960 oi, Miuțescu Gheorghe (Turnu) – 220 vite, Perta Zamfira (Sederhat) – 669 capre.

Facebook Comments