În ce afecțiuni este util hreanul

by Cristian Dobre

Beneficii si contraindicatii hrean: in ce afectiuni poate fi util

Hreanul este o radacinoasa folosita atat pe post de condiment, ci si in scopuri medicinale. Aceasta radacinoasa contine multi compusi chimici care pot avea beneficii pentru sanatate. Din acest motiv, astazi ne dorim sa aflam ce efecte are hreanul si in ce afectiuni este util.

Hreanul (Armoracia rusticana) este o leguma crucifera, el fiind din aceeasi „familie” cu wasabi, varza, broccoli si varza kale. Planta are o radacina alba si lunga, iar frunzele sunt foarte lungi si verzi. Cand radacinile sale sunt taiate, o enzima descompune un compus chimic pe nume sinigrina intr-un ulei. Acest ulei, pe care oamenii de stiinta il numesc izotiocianat, este cel care ii confera hreanului acel miros specific si acel gust caracteristic.

Hreanul ca sursa de nutrienti

Hreanul se consuma de regula in cantitati mici, iar o portie contine foarte putine calorii, insa in acelasi timp, contine mai multe minerale si numerosi compusi vegetali.

O lingurita – adica 15 grame – de hrean preparat (adica radacina data pe razatoare si pastrata in otet, sare ori zahar, pentru a fi servita drept condiment) contine:

* 7 calorii

* sub 1 gram de proteine

* sub 1 gram de grasimi

* 2 grame carbohidrati

* 0,5 grame fibre.

Hreanul contine si mici cantitati de calciu, potasiu, magneziu, acid folic si alti micronutrienti.

Beneficii hrean

Originar din Europa, hreanul a fost folosit in medicina traditionala, in numeroase remedii, fie ca extract (sub forma unui ulei), fie sub forma uscata sau sub forma de radacina proaspata. In trecut, hreanul era folosit pentru a trata infectiile urinare, afectiunile renale, durerile articulare, problemele respiratorii, artrita si intinderile musculare.

Posibil remediu pentru migrene – Unii sunt de parere ca ar putea fi un remediu pentru migrena si se crede ca datorita capacitatii sale de a ingusta vasele de sange, hreanul ar putea fi de ajutor in tratarea migrenelor, insa nu exista studii clinice care sa sustina folosirea hreanului pentru acest tip de durere de cap.

Are efecte anti-cancer – Un studiu1 arata ca, de fapt, hreanul contine compusi chimici care lupta contra cancerului, numiti glucozinolati. Studiul din 2016, de la Universitatea din Illinois arata ca hreanul contine compusi chimici care ar putea ajuta la detoxifierea si la eliminarea radicalilor liberi care cauzeaza cancer in corpul uman. Oamenii de stiinta au putut sa gaseasca pentru prima data o asociere intre hrean si activarea anumitor enzime de detoxifiere.

Cercetatorii subliniaza ca hreanul contine de 10 ori mai multi glucozinolati decat „ruda” sa, un alt superaliment, broccoli. Tot ei spun ca nu va trebui sa mancam hrean in cantitati de ordinul kilogramelor: o lingurita din acest condiment aromat este suficienta pentru a ne bucura de beneficiile radacinii de hrean.

Are proprietati antibacteriene – Uleiul care este eliberat atunci cand radacina de hrean este taiata poate avea puternice proprietati antibacteriene. Studiile sugereaza ca hreanul poate sa lupte contra unor bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori si Salmonella.

Poate contribui la mentinerea sanatatii sistemului respirator – Consumul de hrean, dupa cum se stie, determina o senzatie ca de arsura la nivelul sinusurilor, nasului si gatului, iar din acest motiv, este folosit pentru a calma simptomele racelilor si pentru a ameliora problemele respiratorii.

Un studiu realizat peste hotare a aratat ca un supliment ce continea 80 mg de radacina uscata de hrean si 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient ca un antibiotic clasic in tratarea infectiilor acute ale sinusurilor si in tratarea bronsitei. Chiar daca aceste rezultate indica faptul ca hreanul poate sa ajute sistemul respirator, sunt necesare mai multe cercetari pe aceasta tema.

Contraindicatii hrean

Hreanul nu este considerat a fi sigur pentru a fi administrat copiilor mici, cu varste sub 4 ani, atunci cand este consumat pe cale orala, deoarece poate cauza probleme digestive.

Nu se recomanda sa se consume hrean in cantitati mari, pe cale orala, daca persoana este insarcinata sau alapteaza. Tinctura de hrean nu este considerata un remediu sigur daca este folosita in mod regulat ori in cantitati mari, deoarece poate provoca pierderea sarcinii.

Pentru ca hreanul poate irita sistemul digestiv, nu se recomanda folosirea lui la persoanele cu ulcer la stomac, la pacientii boli inflamatorii intestinale, la cele cu infectii sau alte afectiuni ale tractului digestiv.

Afectiuni ce pot fi calmate cu ajutorul suplimentelor cu hrean

Hreanul sau armoracia rusticana se gaseste in unele tari sub forma de supliment (cu administrare orala) si s-a sugerat ca ar putea fi folosit in a trata infectiile de tract urinar, pietrele la vezica urinara, infectiile tractului respirator superior (bronsita si sinuzita), guta, reumatismul, afectiunile ce au la baza calculi biliari, durerea cauzata de sciatica si ameliorarea colicilor abdominale.

Cand remediile din hrean sunt aplicate local (folosite extern), ele pot fi de ajutor in cazul articulatiilor inflamate sau tesuturilor inflamate ori in situatiile in care exista dureri musculare minore. Unele rapoarte indica faptul ca radacina ar avea beneficii, insa lipsesc studii stiintifice cu rezultate definitive. Din acest motiv, se subliniaza ca ar fi necesare mai multe cercetari care sa aiba hreanul in atentia cercetatorilor.

Hreanul se gaseste, asadar, sub forma de supliment si sub forma de ceai. Pentru ca nu se stie cu exactitate cat de sigure sunt remediile in aceste forme, trebuie sa discuti cu medicul tau curant ori cu un fitoterapeut, pentru a fi sigur ca iei dozele optime.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments