UPDATE: UTA este „plimbată” printre legi, în aşteptarea banilor de la Primărie

by Sorin Haut

Gata cu bucuria şi uralele, la Arad! Odată arhivată promovarea în Liga 1, UTA revine cu picioarele pe pământ, iar veştile nu sunt deloc bune din punct de vedere financiar. După ce a aflat că banii din drepturile TV vor fi acordaţi defalcat cluburilor din prima ligă şi nu toţi odată, ca şi până în acest sezon, UTA se trezeşte că nici Primăria nu mai e atât de darnică. Chiar Alexandru Meszar spunea că este una dintre cele mai slabe finanţări de pe plan local din ultimii ani, iar cifrele vorbesc de la sine: „Bătrâna Doamnă” a primit doar 2,9 milioane de lei, față de cele 3,7 de milioane de lei în primăvara anului 2019. După cele două sesiuni de proiecte din fonduri nerambursabile de anul trecut, clubul fanion primea 7,3 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 1 milion şi jumătate de euro. În 2020 s-ar putea să rămână cu doar cei 600 de mii euro, încasaţi la începutul lunii iunie.

Cel puţin asta a reieşit, în primă  fază, după informarea de astăzi a Primăriei: ”În contextul pandemic actual, Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură nu are în vedere lansarea celei de a doua sesiuni de finanţări nerambursabile. Cel puțin nu în viitorul apropiat”. După ce s-a pozat recent pe noul stadion – încă în şantier! (n.n. deşi săptămâna viitoare ar trebui omologat), lăudându-se cu două mini-tabele de marcaj, primarul interimar Bibarţ ar face bine să înţeleagă că UTA este Arad, iar Arad este UTA! Iar brandul numărul 1 al oraşului trebuie sprijinit consistent, în cel mai important moment al istoriei sale recente.

FCC Baschet Arad, vremuri tot mai grele…

Totuşi, sperăm ca Primăria să nu îi întoarcă spatele UTA-ei, chiar în anul promovării, după 12 ani de absenţă din elita fotbalului românesc! Într-o situaţie similară şi poate şi mai disperată se află şi FCC Baschet Arad, fosta multiplă campioană a României depinzând în mare măsură de banii publici. Timpul trece, iar cele două campioane ale Aradului aşteaptă sprijin în regim de urgenţă, nu refuzuri sau promisiuni relative, de genul viitorul apropiat sau îndepărtat.

UPDATE: Ulterior, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, primarul Călin Bibarț a trimis spre publicare : „Primăria Municipiului Arad a fost și rămâne principalul partener al clubului UTA, mai ales în contextul mult așteptatei promovări în Liga I. În urma informațiilor apărute în spațiul public cu privire la organizarea unei noi sesiuni de finanțări nerambursabile, Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:

Bibarţ: Primăria a fost și rămâne principalul partener al clubului UTA

Răspunsul formulat la solicitarea publicației online Sport Arad făcea referire strict la Legea nr. 350/2005, lege în baza căreia municipalitatea finanțează cluburile sportive pe bază de proiecte, însă intrarea în vigoare a Legii 115/2020 dă posibilitatea administrației publice locale să acorde în mod direct alocații bugetare cluburilor sportive, pe bază de Hotărâre a Consiliului Local Municipal. Această nouă prevedere legală reprezintă un real sprijin pentru cluburi având în vedere procedura simplificată de alocare a acestor fonduri.

În acest sens, chiar în cursul acestei dimineți am avut o întâlnire cu reprezentanții clubului, convenind asupra faptului că noua prevedere legală este cea mai eficientă soluție de finanțare a clubului UTA în acest moment. Primăria Municipiului Arad a fost și rămâne principalul partener al Clubului UTA, mai ales în contextul mult așteptatei promovări în Liga I ”, dă asigurări primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

 

Facebook Comments