Impact dur cu Liga Florilor: fosta campioană EHF, prea bună pentru nou promovata Crişul

by Sorin Haut

În Liga Florilor e un cu totul alt nivel decât în divizia a doua de handbal feminin, iar de asta încep să se convingă şi fetele de la Crişul Chişineu Criş. Nou promovata din judeţul nostru a avut parte, în această seară, de un debut foarte greu în prima ligă, în faţa uneia dintre echipele cu pretenţii din campionat. SCM Craiova s-a dovedit mult prea bună pentru chişoancele lui Narcis Cîtu, conduse din primul până în ultimul minut. Fără meci până astăzi, după ce în prima etapă nu s-a putut prezenta cu “U” Cluj (n.n. meci omologat de FRH cu scorul de 10-0) datorită cazurilor de Covid-19 din lot şi a anchetei DSP, nefăcută la timp, Crişul nu poate conta la acest turneu de şase zile pe patru jucătoare, toate infectate cu temutul coronavirus şi rămase acasă, în carantină: ucrainiencele Anna Ivanenko și Andriyana Naumenko, Andreea Nastasă și Carina Ciui, ultima fiind oricum accidentată. În aceste condiţii, singurul obiectiv al arădencelor în acest prim meci de la Sfântu Gheorghe era o prestaţie onorabilă şi un rezultat decent, care să le dea încredere pentru meciurile următoare. Oltencele lui George Burcea au făcut însă legea pe teren datorită evidentului plus de experienţă şi valoare. În 2018, SCM Craiova câştiga Cupa EHF, competiţie în care participa şi anul trecut. Chiar dacă au avut şi ele absenţe, Adriana Crăciun, fractură mâna dreaptă, Alexandra Colac, Ana Maria Savu şi Francesca Gogoșeanu, toate trei suspecte de Covid-19, craiovencele au controlat clar disputa din sala “Kati Szabo”, conducând permanent pe tabelă, la diferenţe mari.

Plus de experienţă şi valoare de partea Craiovei

În minutul 6 era deja 4-1, 8-2 (min.12), 11-3 (min.22) şi 13-5 la pauză fiind alte repere concludente a ceea ce s-a întâmplat pe parchet în primele 30 de minute. Crişul a marcat o dată de la 7 metri, prin Şamanţ, dar a şi ratat două lovituri de acest gen în prima parte, prin Boldor şi Vezentan, tracul debutului în elita sportului cu mingea pe semicerc punându-şi serios amprenta. Handbalistele lui Cîtu au început ceva mai bine partea a doua şi nu le-au mai permis oltencelor să se desprindă, ba mai mult au dat semne de revenire la jumătatea mitanului, când tabela indica un încurajator 20-14, în minutul 46. A fost însă un simplu foc de paie, Craiova a apăsat din nou pe acceleraţie în ultimul sfert de oră şi a pus şi 12 goluri avans pe tabelă, 28-16 (min.55) sau 30-18 (min.59). Utimul gol al partidei a fost marcat de Bianca Cherecheşi, pentru un 30-19 scor final. Şamanţ a marcat în repriza secundă de trei ori de la şapte metri, dar tot ea şi Klimek au irosit alte două lovituri de la aceeaşi distanţă, pe final. Impact cât se poate de dur pentru Crişul cu Liga Florilor, dar pe de altă parte un prim examen util în vederea altor partide mai abordabile, împotriva unor formaţii cât de cât de nivelul ei. Crişul a evoluat în formula: Păşălan – Klimek 4, Şamanţ 4, Cherecheşi 3, Snakovszki 2, Gaiu 2, Boldor 1, Tamaş 1, Haidu 1, Taivan 1, Vezentan, Golusin şi Vrabie.

Klimek şi Şamanţ, principale realizatoare

Principalele marcatoare ale Craiovei au fost Andrei, Cace şi Şelaru, toate trei cu câte cinci reuşite, secondate de Zamfir 4, Ţicu şi Orşivschi, câte 3, Ion şi Mincu, câte 2 şi Adespii 1. Pentru Craiova e prima victorie stagională, după ce în prima rundă a cedat cu 24-28 cu Vâlcea, iar Crişul are deja două înfrângeri, după 0-10 cu „U” Cluj. Vă reamintim că etapele 2-5 din Liga Florilor se joacă timp de şase zile, de astăzi până marţi, în Sepsi Arena şi sala “Kati Szabo”, acolo unde Crişul Chişineu Criş mai are de jucat cu SCM Râmnicu Vâlcea (mâine, ora 16:30), cu Dacia Mioveni (duminică, ora 16:30) şi cu Gloria Buzău (marţi, ora 13:45). Mâine urmează meciul cu campioana din 2019 şi echipa clasată pe primul loc în sezonul trecut, la momentul „îngheţării” campionatului, SCM Râmnicu Vâlcea. Numai că valoroasa adversară se confruntă cu numeroase cazuri de Covid-19 în lot, anunţând că dispune de doar nouă jucătoare pentru acest turneu! Deci ar fi o pâine de mâncat pentru chişoance, mai ales dacă au depăşit tracul debutului. E clar că în faţa campioanei şi a uneia din cele două reprezentante ale României în Champions League ai nevoie de mult tupeu şi curaj, dar şi de ştiinţa jocului.

 

Facebook Comments