Ilie Cheșa: „Vom avea cel mai mic preț la încălzire și apă caldă din țară!“

by Florian Popa

Într-o perioadă în care Uniunea Europeană și, implicit, România, caută soluții pentru a reduce dependența de gazele rusești și, în principal, pentru a reduce facturile cetățenilor la încălzire, electricitate și apă caldă, noi venim cu un proiect prin care vom reuși să producem în municipiul nostru cea mai ieftină gigacalorie din țară. Printre cele 11 priorități ale candidatului PSD la Primăria Aradului, Ilie Cheșa, se numără și realizarea unei centrale în Arad, care să producă energie termică și electrică din deșeuri (EDA).

„Dintre cele 11 priorități pe care le propun pentru Arad, cea care vizează realizarea unei centrale în Arad, care să producă energie termică și electrică din deșeuri (EDA), a suscitat fără îndoială cele mai multe discuții. „Nu se poate!“ aud de cele mai multe ori când discut cu arădeni simpli, funcționari sau politicieni din diferite partide despre acest proiect, o premieră la nivel național, dar care există în multe capitale și orașe din Europa.

„Nu se poate!“ nu există nici în vocabularul meu, nici în viziunea mea despre administrație. Și voi demonstra acest lucru și în ceea ce privește proiectul EDA, pentru care deja am făcut pași importanți în mandatul de viceprimar.

Știu că nu va fi ușor, știu că vor fi multe piedici, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm. Avem posibilitatea de a realiza un proiect care va aduce pentru arădeni căldură și apă caldă la un preț corect, la costuri reduse pentru administrație. Dacă ne gândim numai la sumele pe care nu vom mai fi nevoiți să le alocăm pentru subvenții, sume enorme alocate în acest an, în câțiva ani putem recupera investiția în centrală doar din acești bani. Să nu mai vorbim de faptul că există mai multe linii europene de finanțare pentru acest gen de centrale, dar avem și varianta unei finanțări BERD. Deci soluții există, totul e să existe și voință.

Concret, proiectul vizează un nou CET în Arad, o centrală pentru gestionarea deșeurilor solide și producerea de electricitate, care va fi construită lângă instalațiile CET Arad, fără a genera riscuri de mediu sau de sănătate locuitorilor.

Cele aproximativ 220 de tone de deșeuri solide colectate zilnic în Municipiul Arad pot fi transformate în 26,5 MW/zi energie termică (abur) și 8,4 MW/zi energie electrică. Practic, vorbim de o energie produsă la cele mai mici costuri, un proiect unic în țară!

„Nu se poate!“ ar fi fost calea cea mai ușoară. Eu am ales să încerc imposibilul și voi face tot ce depinde de mine pentru a realiza acest proiect“, declară viceprimarul Ilie Cheșa, candidatul PSD la Primăria Arad.

 

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Arad. Realizat SC Camarad Print Media SRL.

Cod de identificare mandatar financiar coordonator: 21240002.

 

 

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate