Ieri sudori, mâine ingineri, azi câștigători!

by Cristian Dobre

Sudorii  de la Şcoala de sudură Crişan azi, studenţi la Universitaea „Aurel Vlaicu” din Arad, Facultatea de Inginerie, secţia Sudură, au câştigat şi în acest an  cea de a XXIV-a ediţie a Concursului „Tineretul Sudează”

Devenit tradiţional, concursul „Tineretul sudează”,  a ajuns anul acesta la cea de a XXIV-a ediţie.

Evenimentul, unul foarte important pentru breasla sudorilor din Arad, mai ales al celor mai tineri dintre sudorii care au imbrăţişat această meserie s-a desfăşurat la sfârsitul săptămânii trecute în zona industrială,  la Şcoala de Sudură Crişan care funcţionează sub egida Fililei Arad a Confederţiei Patronatului Român. Concursul a fost organizat de către  Asociaţia de Sudură din România filiala Arad, şi S.C. Group Crișan S.R.L filiala bucurându-se de sprijinul tehnic al sponsorului Plasmaserv din Tg. Mureş şi distribuitor al  Kemppi Finlanda  şi Hypertherm producători de renume în aparate de sudură şi tăiere cu plasmă.

La acest concurs, realizat la nivelul judeţului Arad au participat 16 sudori, limita maximă de vârstă fiinde de 35 de ani. Aceştia sunt angajaţi la firme de profil din judeţul Arad cu ar fi: S.C. PAB Romania S.R.L., Astra Rail Industries S.R.L, SC Autogroup PM S.R.L, şi pentru prima dată, SC Auromet Electroconstruct din Ineu, (prin implicarea domnului ing. Avram ŢOLEA) precum şi studenţi din cadrul Facultăţii de Inginerie, specializarea Sudură, a Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad.

Un fapt îmbucurător este acela că tot mai mulţi sponsori se arată interesaţi de acest gen de concurs profesional, cum ar fi: Asociaţia de Sudură din România, filiala Arad, S.C. Group Crișan S.R.L,  S.C. PAB Romania S.R.L., Astra Rail Industries S.R.L, Astra Vagoane Călători Arad, S.C. Feronerie S.R.L. Arad, S.C. Autogrup PM şi nu în ultimul rând Filiala  Judeţeană Arad a Confederației Patronatul Român.

Firma SC Plasmaserv  SRL din Tg Mureş distribuitor al Kemppi Finlanda a fost putem spune cel mai important sponsor, deoarece prin implicarea  celor doi manageri, respectiv domnii  Tiberiu Vladimir  VĂRZARU şi Csongor Andras CSEGEDI au dotat Şcoala de Sudură Crişan din Arad cu cele mai noi şi mai moderne aparate de sudură, aparate care au fost folosite în premieră de către concurenţii de la „Tineretul Sudează”.

Acest concurs a fost organizat în baza noului regulament care prevede limita de vârstă de 35 de ani, iar cei 16 concurenţi au avut de trecut prin două probe de „foc”, una teoretică şi una practică.

Cea practică a constat în executarea a trei procedee de sudură, respectiv SE-111 (sudură cu arc electric electrod învelit), MIG-MAG-135 (sudare cu electrod fuzibil în mediul de gaz protector), TIG-WIG -141 (sudare cu arc electric cu electrod nefuzibil în mediu de gaz protector).

Comisia de evaluare formată din de ing.EWE Iosif SIMON, ing.EWE Cristian POPA, prof.dr.ing. Francisc TUSZ,  Gabi CHIŢESCU, a decis câştigătorii.

Iată numele acestora:

La procedeul SE-111

  1. Țugui Florin- PAB Romania
  2. Huc Viorel-Cristian – Astra Rail Industries SRL
  3. Bumb Nicolae – Auromet Electroconstruct Ineu

 

La procedeul MIG/MAG-135

  1. Nedelcu Răzvan – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad
  2. Mezeniuc Mihai – Astra Rail Industries SRL
  3. Gavrilete Gheorghe – PAB Romania

 

La procedeul WIG-141

  1. Kovacs Robert            – PAB Romania
  2. Stana Victor  –  Autogrup PM

Comisia de evaluare a avut o sarcină dificilă dat fiind faptul că diferenta de pregatire dintre cei 16 concurenţi a fost foarte mică, iar câştigătorii vor reprezenta Aradul la concursul  național care  va avea loc la Craiova, în data de 11.04.2019.

Iată numele aceestora

Ţugui Florin  – PAB România SRL la procedeul SE-111

Nedelcu Răzvan – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad la procedeul MIG/MAG-135

Kovacs Robert – PAB România  SRL la procedeul WIG-141

„Sunt foarte bucuros că şi în acest an concursul „Tineretul sudează”, ajuns la ediția XXIV s-a bucurat de interesul tinerilor care practică această meserie, una nu tocmai uşoară. Încercăm ca acestor tineri să le punem o pâine în mână şi să-i ajutăm în carieră. Aici au crescut generații de sudori, excelenți profesioniști, care au învățat meserie și la rândul lor i-au învățat pe alții. Actuala Școală de Sudură din Arad continuă această tradiție, pregătind sudori la cel mai înalt nivel profesional. O diplomă obținută la această școală îți dă șansa de a lucra oriunde în lume, mai ales că meseria de sudor rămâne la mare căutare.  Sunt foarte bucuros să văd că  foştii nostrii elevi, care au învăţat tainele sudurii,  la Şcoala de Sudură Crişan, astăzi au participat la concurs, unul  în calitate de student  al Universităţii „Aurel Vlaicu”  din Arad,  Facutatea de Inginerie, specializarea Sudură, iar unul, de absolvent, inginer sudor al unei firme arădene, ştiut fiind faprul că în acest moment industria arădeană  şi nu numai  se confruntă cu un serios deficit de personal bine calificat. Câştigătorii acestei ediții au primit premii în bani, iar cei clasaţi pe primul loc vor reprezenta judeţul Arad la faza naţională. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și în aceasă competiție şi de această dată doresc să mulţumesc în mod special reprezentanţior firmei SC Plasmaserv SRL din Tg Mureş, care au dotat  Şcoala de Sudură Crişan  cu echipamente profesionale de sudură Kemppi de ultimă generaţie crescând astfel posibilitatea celor care vor fi elevii nosti să înveţe meseria la standarde cerute în ţări cu tradiţei în sudură a declarat ing. Ioan Marin CRIŞAN, directorul şcolii de sudură arădene, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român.

„Ne bucurăm să participăm astăzi la Arad, la Concursul „Tineretul sudează”, unde, pornind de la pasiunea de a da totul în sudură şi tăierea cu plasmă am oferit  Şcoalii de Sudură Crişan un sistem complex de echipamente pentru ca generaţiile viitoare să se bucure de inteligenţa şi eficienţa a  ceea ce există în acest moment pe piaţă”, a declarat la final domnul Horaţiu CHIRTEŞ, reperezentantul firmei  SC Plasmaserv SRL.

De asemenea atât domnul ing. Ioan Marin CRIŞAN cât şi membrii juriului ţin să salute prezenţa la acest concurs a doamnei prof. univ. dr. Ec. Ramona LILE, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu” din  Arad,  Marinel HENTEŞ directorul AJOF Arad, dar şi a celorlalţi invitaţi care mereu au fost alături de  tinerii sudori.

În urma celei de a XXIV ediţii de concurs organizatorii sunt tot mai optimişti că la ediţia de anul viitor vor fi mai mulţi concurenţi deoarece numărul tinerilor care sunt interesaţi de această meserie cautată atât în România cât şi în străinătate creşte de la an la an.

În încheiere reamintim sloganrile deja bine ştiute ale Şcolii de sudură Crişan:

În viaţă şi în natură nu-i nimic fără sudură” şi

„Nu se naşte nici un plod făr-un electrod”

Facebook Comments