Ideea pentru care Horea Timiș, directorul DSP, vrea diplomă: testarea în masă a celor din zona industrială

by Adrian Pavel
Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, și-a făcut deja un renume pentru postările sale îndrăznețe pe Facebook. Iat-o pe ultima:
„Săptămâna trecută am depus la MS un proiect prin care dorim să se aprobe să facem pooling (testare în masă 1/5/10) în zona industrială, pe programul național, într-un proiect pilot. De ce? Vedeți în știrea de mai jos.
„Cehia – O altă măsură decisă este că toate companiile care au între 50 şi 249 de angajaţi vor fi obligate să-şi testeze săptămânal angajaţii, acţiune subvenţionată de guvern şi la care se va recurge pentru a menţine funcţională economia acestei ţări care în prezent are cea mai ridicată rată a noilor cazuri de COVID-19 între statele UE, respectiv 1.395 de noi infectări la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni.”
In situație de criză trebuie să ne protejăm zonele industriale. Acolo sunt majoritatea salariaților activi, acolo are loc cea mai mare mișcare în comunitate – din judet și spre județ. Zona industrială reprezintă inima economiei unui județ, de acolo vin taxele și impozitele și salariile, astfel încât economia trebuie să funcționeze. În toată perioada pandemiei am avut cele mai intense controale pe mijloacele de transport, împreună cu colegii noștri de la poliție..si a fost bine. In Arad nu ne-am confruntat cu probleme majore, cum s-a întâmplat în alte parcuri industriale din țară. Din nou vom intensifica această activitate cu rol preventiv.
Tot timpul am ținut un dialog cu zona industrială pentru fiecare situație în parte și am prioritizat anchetele epidemiologice. Am discutat – ori la sediul DSP, ori la sediul companiei – fiecare problema apărută. Ne-am gândit să facem și un laborator special pentru zona industrială dar… birocrația este așa de mare încât orice proiect moare în fașă și când o instituție se aproprie prea mult de privat, apar idei prin alte instituții. Ne-am gândit să implementăm cu IT-iști din privat soluții IT de monitorizare a contacților în companii, astfel încât atunci când ai un pozitiv să ai instant traseul și contactii direcți…dar birocrația si legislația ucid orice urmă de inovație într-o instituție și mai bine nu faci nimic decât să încerci să schimbi ceva. Birocrația este ceva de neimaginat și este creată doar ca să nu poți să faci nimic. Nu poți să primești – pe instituție – bani de la MS pentru proiecte, dar nu poți să primești nici de la companii… absurd nu?
Noi, Aradul, am fost tot timpul pioneri in inițiative pentru că am fost primul județ lovit in plin de valul unul. Când am testat centrele de bătrâni nici măcar nu era legislație pentru asa ceva, apoi, dupa câteva luni, s-a introdus obligativitatea. Așa se întâmplă si cu „presiunea” de a digitaliza vama și uite că, după ce am fost „certați” deja, se lucrează. Si e foarte bine că se întâmplă lucruri. Așa se va întâmplă și în zona industrială – suntem primii care am solicitat și o să se aprobe, firesc, cândva… Cândva, așa va fi și cu schimbarea de mentalitate, de legislație…
…doar că fiecare zi contează… și birocrația ucide vieți până la urmă, vieți ce pot fi salvate…iar lucrurile in Romania funcționează încet și foarte încet în instituții. Este nevoie de o revoluție legislativă în instituțiile publice. La noi, dacă inovezi parcă ești pedepsit, în alte țări măcar primești o diplomă dacă ai o idee”.
Facebook Comments