Iar ne-a mințit Falcă! Primăria trebuie să realizeze fundația pentru Monumentul Marii Uniri

by Cosmin Mihuta

Când spunem că primarul Gheorghe Falcă minte, aproape că nu mai e o știre. Cetățenii din Arad s-au cam obișnuit cu poveștile primarului, cu abilitatea sa de a inventa scuze atunci când ceva nu merge în Arad și de a da vina pe alții, care nu au nicio treabă cu ce se întâmplă în municipi. Cu toate astea, nu putem lăsa netaxate minciunile pe care primarul Falcă le lansează în spațiul public. Ultimul „trombon“ din partea primarului ne-a fost servit în urmă cu două zile, într-un interviu acordat cotidianului „Jurnalul arădean“. Primarul Gheorghe Falcă povestea cum iubește el Marea Unire și ce vrea să facă în acest an pentru a cinsti evenimentele de la 1918. Inevitabil, s-a ajuns și la Monumentul Marii Uniri, care trebuie amplasat la Arad, fiind aprobată această amplasare în CLM, încă din 2006. După 12 ani, Falcă încearcă să ne convingă că își dorește foarte mult acest monument. Numai că faptele nu o dovedesc, iar și acum, în ceasul al 12-lea, refuză să ia măsuri urgente pentru ca acest monument să poată fi amplasat până la 1 decembrie. Ba mai mult, ca să-și justifice lipsa de acțiune, Falcă minte ca de obicei, aruncând din nou vina pe Guvern. „Primăria Arad și-a făcut treaba și suntem deschiși în relația cu Guvernul pentru amplasarea monumentului. Există atât din partea Guvernului, cât și din partea noastră dorința de a ridica anul acesta Monumentul Marii Uniri la Arad. Noi punem la dispoziție amplasamentul, am făcut mai multe propuneri și ne facem partea noastră de treabă. Guvernul trebuie să rezolve anumiți pași tehnici, în primul rând să realizeze fundația Monumentului“, spune Falcă, în Jurnalul arădean.

O minciună mare cât Palatul Administrativ, care încă îl mai găzduiește pe primarul Falcă. În realitate, Primăria Arad are obligația de a construi fundația pentru monumentul Marii Uniri, așa cum se poate vedea din trei hotărâri ale CLM, din 2006, 2010 și 2012. Prin Hotărârea nr. 157, din 2012, Consiliul Local Municipal Arad a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţie „Amplasarea monumentului Marii Uniri Arad” pe amplasamentul Lac Pădurice Arad. Iată ce scrie în acest studiu, promovat de însuși Gheorghe Falcă în Consiliul Local Municipal Arad, deci nu există vreo scuză că primarul nu ar ști despre ce e vorba: „Primăriei Municipiului Arad îi revine sarcina de realizare a infrastructurii monumentului (fundaţie), a soclului, a miezului din metal pentru susţinerea coloanei, de montare a acestuia precum şi de a realiza legătura prin trei poduri dintre monument şi malurile lacului“.

În loc să se apuce de lucru și să avem cât mai repede acest monument în Arad, Gheorghe Falcă încearcă să mute răspunderea pe umerii Ministerului Culturii, deși actele oficiale spun clar cine trebuie să realizeze fundația. E încă o dovadă că Gheorghe Falcă a fost interesat de acest monument doar în contextul demolării Pieței Catedralei, unde urma să fie construit un supermarket. Dacă acea afacere a căzut, interesul pentru amplasarea monumentului e ZERO.

Facebook Comments