Hepatita acută de origine necunoscută, la copii, a ajuns și în România

by Adrian Pavel

Ministerul Sănătății din România a oferit informații despre starea fetiței de cinci ani, în cazul căreia s-a descoperit că suferă de hepatită acută de origine necunoscută. Potrivit instituției de sănătate, starea copilei este stabilă, însă nu există informații referitoare la modul de contactare al virusului. Informația vine după ce Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data pe 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută, în rândul copiilor cu vârste între 1 lună și 16 ani.

România se confruntă cu primul caz de hepatită acută la copii

După avertismentul dat de OMS, privind cele 169 de cazuri de hepatită acută necunoscută la copiii din 11 țări, România a semnalat existența unei paciente de 5 ani, în cazul căreia nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi, a transmis Ministerul Sănătății.

Spre deosebire de restul cazurilor din Europa, în care pacienții diagnosticați cu hepatită acută au prezentat insuficientă hepatică, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter, starea fetiței este stabilă, primind astfel un tratament corespunzător. Ministerul Sănătății a transmis primele informații despre cazul micuței, luni seară.

„Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.
Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa.

Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.
Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, a transmis Ministerul Sănătății, potrivit Agerpres.

sursa: https://playtech.ro

Facebook Comments