Haiti: Preşedintele Moise susţine că a dejucat o tentativă de lovitură de stat

by Andreea Radu

Autorităţile haitiene au anunţat că au dejucat duminică un plan de lovitură de stat care îl viza pe controversatul preşedinte Jovenel Moise care a pretins că a scăpat dintr-o tentativă de asasinare, notează agerpres.ro.

Această „tentativă de lovitură de stat” implică un judecător al Curţii de Casaţie şi un inspector general al poliţiei naţionale haitiene, a detaliat ministrul justiţiei, Rockefeller Vincent, într-o conferinţă de presă.

În total, au fost arestate 23 de persoane, a precizat la rândul său premierul Joseph Jouthe în faţa presei.
„Au contactat ofiţeri de poliţie cu rang înalt de la Palatul Naţional a căror misiune era să-l aresteze pe preşedinte, să-l aducă în această clădire la Petit Bois (locul arestării lor în capitală) şi să faciliteze instalarea nou preşedinte provizoriu care ar fi asigurat tranziţia”, a detaliat şeful guvernului.

Premierul ţării aflate într-o criză profundă a adăugat că, printre documentele confiscate, se afla discursul pe care judecătorul prevăzuse să îl pronunţe pentru a deveni acest nou preşedinte provizoriu, într-un regim de tranziţie.

Mai devreme în cursul dimineţii, Jovenel Moise a explicat că autorii loviturii de stat eşuate au atentat la viaţa sa.

„Îi mulţumesc responsabilului care se ocupă de securitatea mea la palat. Visul acestor oameni a fost să-mi ia viaţa. Slavă Domnului, nu am văzut asta. Acest plan a fost distrus”, a declarat Moise.
Şeful statului haitian a vorbit de la scara avionului pe aeroportul din Port-au-Prince, înconjurat de soţia sa şi de Joseph Jouthe. Apoi a zburat spre staţiunea Jacmel, pentru deschiderea carnavalului.

Directorul general al poliţiei naţionale, Léon Charles, a precizat că au fost confiscate bani şi arme, inclusiv două puşti de asalt M14, un mini Uzi, trei pistoale de 9 mm şi mai multe macete.

Opoziţia politică a contestat energic scenariul tentativei de lovitură de stat prezentat de autorităţi.

Facebook Comments