Hackerul arădean Guccifer află săptămâna viitoare dacă va fi extrădat

by Dana B.

Curtea de Apel Alba Iulia se va pronunţa, săptămâna viitoare, cu privire la cererea procurorilor de extrădare a hackerului arădean Marcel Lazăr Lehel, cunoscut drept Guccifer, conform solicitării formulate de autorităţile judiciare din SUA, unde arădeanul este condamnat definitiv la patru ani şi patru luni de închisoare. Miercuri, judecătorii au admis arestarea provizorie în vederea extrădării, însă măsura nu va produce efecte în cazul lui Guccifer, care este deja în închisoare, după ce a fost condamnat şi în România.

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, miercuri, propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării a lui Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de Guccifer.

Măsura este valabilă pe o perioadă de 30 de zile, dar nu va produce efecte, întrucât persoana extrădabilă se află în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Deva.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă, fiind cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Cu privire la soluţionarea cererii de extrădare formulată de autorităţile judiciare din SUA, judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia se vor pronunţa luni.

Autorităţile judiciare din SUA au solicitat extrădarea lui Guccifer pentru executarea în întregime a pedepsei de patru ani şi patru luni de închisoare la care a fost condamnat în statul Virginia, pentru săvârşirea infracţiunilor de acces neautorizat la un sistem electronic protejat şi furt de identitate în formă calificată.

Cauza a fost înregistrată la Curtea de Apel Alba Iulia în 20 august 2018.

Cu un an în urmă, în 11 august 2017, Marcel Lazăr Lehel, la acea dată aflat în Penitenciarul Arad, a sunat din închisoare la Fox News, spunând că nu vrea să fie trimis în SUA pentru a-şi ispăşi pedeapsa primită de la instanţele americane.

Fox News relatase că hackerul a sunat de mai multe ori la producătorul executiv Pamela Browne, iar după ce şi-a dat acordul pentru a fi înregistrat, el a spus că are un nou termen în proces, la jumătatea lunii august, la Timişoara, şi că atunci va cere autorităţilor judiciare să îi permită contopirea pedepselor şi executarea lor în ţară.

În martie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, iar în luna mai el a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice. Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”. Directorul FBI a dezminţit însă faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei Clinton.

Procurorii americani au susţinut că hackerul român a spart conturile de e-mail a peste 100 de persoane, în perioada 2012-2014. Printre politicienii americani vizaţi de hacker se numără fostul secretar de stat Colin Powell, mai mulţi membri ai familiei fostului preşedinte George W. Bush, precum şi Sidney Blumenthal.

Instanţa federală din Virginia care l-a judecat l-a condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare, atât pentru că a spart conturile de e-mail ale familiei Bush şi ale altor personalităţi, cât şi pentru furt de identitate.

În România, Guccifer fusese condamnat în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale fostului director SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menţinută, în mai 2015, de Curtea de Apel Bucureşti.

viewscnt

Sursa: news.ro
Facebook Comments