GUVERNUL NU RENUNTA LA COTA PROGRESIVA DE IMPOZITARE, DE 8%, 12% SI 16%

by Calin Moga

Ministerul Finanțelor a dat publicității strategia fiscală bugetară pentru perioada 2014-2016. Potrivit acesteia, se pune problema renunțării  la cota unică de 16% și introducerea impozitului progresiv pe venit, cu trei cote: 8%, 12% și 16%. Documentul nu prevede un termen pentru realizarea acestei modificări, dar prevede deductibilitati fiscale în cazul introducerii impozitului diferentiat.

Potrivit strategiei fiscale,  CAS ar putea fi redus  cu 5 puncte procentuale din iulie 2014, scutirea câștigurilor de capital de la impozitul pe profit, dar și revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate în funcție de destinația proprietății și nu în funcție de statutul juridic al proprietarului.

Despre scenariul eliminării cotei unice, Victor Ponta a mai discutat și în 2012 și 2013, dar PNL s-a opus aceste propuneri, informează hotnews.ro.

Care sunt noutățile  Strategiei  2014-202:

Impozitul pe profit:

Elaborarea Strategiei pentru noul regim de impozitare în domeniul petrolului şi gazelor naturale in perioada 2015-2024.

Scutirea câştigurilor de capital pentru favorizarea societăţilor de tip holding;

Schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, pentru reducerea regulilor de administrare a impozitului;

Revizuirea regimului fiscal aplicabil cheltuielilor cu sponsorizarea.

 Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor:

Introducerea contribuabililor care realizează venituri de până la 20% din consultanţă şi management;

Eliminarea din baza de impozitare a diferenţelor de curs valutar şi a reducerilor comerciale acordate.

 Contribuţii sociale obligatorii:

Reducerea semnificativă a CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, care prin măsurile ce vor fi întreprinse va avea un impact bugetar neutru.

 Impozite şi taxe locale:

Revizuirea bazei impozabile pentru impozitele pe proprietate, acestea variind în funcţie de destinaţia proprietăţii şi nu în funcţie de statutul juridic al proprietarului.

Indexarea impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, respectiv rata inflaţiei pentru perioada 2013-2015.   (dcnews.ro)

 

Facebook Comments