GUVERNUL COPIAZA MODELUL CJ ARAD: VA PLANTA PERDELE DE PROTECTIE PE DRUMURI

by Sida Voicu

Consiliul judeţean Arad a demarat, anul trecut, un program pilot de plantare de sălcii energetice pe marginea drumurilor care ridică probleme pe timp de iarnă. Mai precis, cei de la consiliul judeţean au dorit să creeze pe marginea drumurilor perdele naturale de protecţie, care să oprească zăpada pe timp de viscol şi să uşureze astfel munca celor care se ocupă de deszăpeziri, dar şi să reducă din costurile pe care le implică deszăpezirile. În lunile  noiembrie şi decembrie, cei de la consiliul judeţean au şi plantatat sălcii energetice de-a lungul mai multor drumuri din judeţ, în special pe cele cu probleme pe timp de iarnă. Pe lângă protecţia pe care o oferă salcia energetică, această plantă poate fi şi o sursă de venit, din lemnul său obţinându-se biomasa, un combustibil de viitor.

După ninsorile din ultimele zile şi după problemele create de aceste ninsori, Guvernul s-a trezit că n-ar fi rău să existe de-a lungul drumului o perdea de protecţie în faţa viscolului, după modelul de la Arad. Numai că nu se va apela la plantele energetice folosite la Arad, ci la arbori, pe care specialiştii şi nu numai îi consideră deosebit de periculoşi pentru siguranţa şoferilor. Un program de realizare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale, pentru protecţie împotriva înzăpezirii, ar putea fi implementat din primăvară, Departamentul pentru Ape şi Păduri având alocată în acest scop suma de 30 de milioane de lei.

Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene.

Poate n-ar fi rău dacă cei de la Ministerul Mediului vor arunca un ochi asupra proiectului de la Arad, poate vor renunţa la ideea cu arborii şi vor opta pentru salcia energetică, mult mai sigură pentru cei care au parte de evenimente neplăcute în trafic şi care, în plus, e şi aducătoare de profit.

Facebook Comments