Guvernare „pentru români”: mai apare o rovinietă

by Adrian Pavel

Cătălin Drulă vine cu un anunţ pentru şoferii din România. Ministrul Transporturilor spune că taxa de rovinieta nu se va schimba pentru autoturisme, în schimb traficul greu trebuie taxat după distanță si nu după timp, conform rtv.net.

O nouă taxă apare în România. Ministrul a precizat, luni,  că noul tip de taxare ar putea fi gata la finalul anului 2023. Ministrul Transporturilor a explicat importanța introducerii acestui tip de taxare.

„În ceea ce privește traficul greu, mașini de peste 7,5 t, camioane, autocare, în aproape toată Europa, în 23 din 27 state membre se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale ale țărilor respective, nu pe timp ca în România, unde avem o rovinieta care e valabilă o zi, o săptămână sau un an, ci pe distanță parcursă. Bulgaria, Ungaria, Austria folosesc acest sistem. E vorba ca și noi să facem această trecere pentru traficul greu, iar pentru mașini mici rămâne rovinieta și sistemul de acum.

Așa e și în Austria pentru mașini mici se plătește vinieta austriacă, traficul greu plătește la distanță parcursă. Pemite o taxare mai corectă și a utilizării și a poluării, ne permite să avem o competiție mai echilibrată între traficul feroviar și cel rutier”, a explicat Cătălin Drulă, luni, la Digi24.

Modificarea sistemului de taxare pentru reţeaua de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi este stabilită printr-o Directivă Europeană şi a fost o condiţie pentru finanţarea proiectelor de infrastructură prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În prezent, rovinieta pentru autoturisme costă între 15 lei pe săptămână şi 137 de lei pe an, iar la camioane de la 54 de lei pe zi la 6000 de lei pe an. Rovinieta a fost introdusă în 2002.

De altfel, potrivit Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, proprietarii maşinilor mai vechi de 15 ani ar putea fi taxaţi. Pe de altă parte, românii sunt încurajaţi să cumpere maşini noi şi sunt anunţate stimulente pentru maşinile „verzi”, inclusiv prin Programul Rabla.

„Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi. Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele”, a spus Alin Tănase, Greenpeace, potrivit ştirileprotv.ro.

Facebook Comments