Gunoaiele rămase în podul Basilicii Maria Radna după restaurare, adunate cu ajutorul voluntarilor

by Cristian Dobre

O asociaţie de turism din Arad lansează un apel la excursionişti să participe la o acţiune de voluntariat prin care să cureţe podul Basilicii Papale Maria Radna, din Lipova, unde au rămas cantităţi mari de gunoaie în urma restaurării mănăstirii.

Reprezentanţii Asociaţiei Turism Alternativ, alături de cei ai Basilicii Papale Maria Radna, vor organiza acţiunea de curăţenie pe 26 octombrie.

„Basilica papală a fost restaurată în urmă cu câţiva ani, printr-un proiect cu finanţare europeană. Muncitorii care au lucrat la Radna au lăsat în urmă resturi de materiale de construcţii, ambalaje de mâncare, PET-uri de bere şi alte deşeuri pe care nu s-au obosit să le arunce unde le-ar fi fost locul. Celor ce slujesc la Maria Radna le este imposibil să cureţe podul, astfel că am decis să organizăm o acţiune de ecologizare. Îi aşteptăm pe toţi doritorii să vină cu chef de muncă şi dorinţa de a afla poveşti despre Basilica Maria Radna şi despre oraşul Lipova. Noi venim cu saci de gunoi, cu mănuşi, dar şi cu poveştile pregătite, pentru a îmbina utilul cu plăcutul’, anunţă reprezentanţii Asociaţiei Turism Alternativ, într-un comunicat de presă.

Pe lângă curăţenia din podul bisericii, participanţii vor putea lua parte la un tur al mănăstirii, unul al oraşului Lipova organizat cu sprijinul ghizilor de turism din cadrul proiectului Arad Free Tours, dar şi la o vizită la Muzeul Orăşenesc Lipova.

Întâlnirea cu excursioniştii care doresc să participe la acţiunea de curăţenie va avea loc la ora 9,00, pe platoul din faţa Gării Centrale Arad, iar plecarea va fi cu maşini personale. Curăţenia în podul Basilicii va avea loc timp de două ore, între 10,00 şi 12,00, iar restul zilei va fi rezervat activităţilor recreative.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului şi atrage anual peste 80.000 de vizitatori. Conform înscrisurilor, prima biserică a fost ridicată în 1520, dar lăcaşul a fost distrus de două ori, sub ocupaţia turcească şi de un incendiu. Biserica actuală a fost sfinţită în 1767, iar în 1992 a fost declarată Basilica Papală Maica Harurilor.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments