Grupul OMV se retrage din Rusia, ca urmare a invaziei Ucrainei

by Florian Popa

ReOil Anlage Raffinerie Schwechat

Grupul austriac OMV a anunţat că se retrage din Rusia şi a avertizat că va suferi un impact estimat la 1,5 – 1,8 miliarde de euro, în încercarea de a se distanţa de Rusia după invadarea Ucrainei, scrie antena3.ro.
„Pe fondul celor mai recente evoluţii, OMV reevaluează angajamentul său în Rusia. Deşi Rusia este una din regiunile cheie în portofoliul OMV de explorare şi producţie, Comitetul executiv a luat decizia de a nu realiza nicio viitoare investiţie în Rusia”, se arată în comunicatul grupului austriac.
Sâmbătă, OMV a anunţat că Rusia nu va mai fi una din regiunile sale de bază, avertizând că va înregistra deprecieri de active legate de Nord Stream 2 şi un zăcământ de gaze din Siberia, şi a cerut „încheierea tuturor ostilităţilor”.
„Războiul în Ucraina este o situaţie tragică şi periculoasă, care provoacă suferinţe însemnate pentru mulţi şi urmărim conflictul cu cea mai mare consternare. Cea mai profundă simpatie a noastră se îndreaptă către victimele directe şi indirecte ale acţiunii militare a Rusiei”, a afirmat directorul general Alfred Stern.
Firma se aşteaptă ca rezultatele din primul trimestru să reflecte o ajustare negativă a valorii de 0,5 – 0,8 miliarde de euro legată de participaţie.
Săptămâna aceasta, OMV a anunţat că a abandonat planurile de a prelua o participaţie în proiectul unui zăcământ de gaze al Gazprom şi îşi revizuieşte rolul în gazoductul Nord Stream 2.
Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari, care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.
OMV a informat că va suferi o lovitură de aproape un miliard de euro în legătură cu Nord Stream 2.
Expunerea OMV la Rusia va fi acum limitată la aproximativ 2% din activele fixe totale, a precizat OMV

Facebook Comments