Gruparea Wagner, desemnată oficial de SUA ca „organizație criminală transnațională”

by Andreea Radu

Statele Unite au desemnat, joi, în mod oficial, compania militară Wagner ca organizație criminală transnațională, înghețându-i activele americane ca urmare a acțiunilor acesteia de a ajuta armata rusă în războiul din Ucraina, relatează hotnews.ro.
Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că a desemnat Wagner Group drept „organizație criminală transnațională semnificativă” ca parte a acțiunii care vizează zeci de persoane și entități într-un efort de a diminua capacitatea Rusiei de a susține războiul.
„Personalul Wagner s-a implicat într-un tipar continuu de activități criminale grave, inclusiv execuții în masă, viol, răpiri de copii și abuz fizic în Republica Centrafricană (RCA) și Mali”, a declarat Trezoreria într-un comunicat.
Trezoreria a impus, de asemenea, sancțiuni suplimentare grupului Wagner în baza unui alt ordin executiv, acuzând grupul că este responsabil sau complice la vizarea femeilor, copiilor sau civililor, inclusiv prin strămutări forțate, atacuri asupra spitalelor și alte comportamente în legătură cu Republica Centrafricană.
Declararea grupării Wagner drept organizație criminală transnațională în temeiul ordinului executiv al SUA 13581 îngheață toate activele americane ale companiei paramilitare și interzice americanilor să furnizeze fonduri, bunuri sau servicii grupului.
„Cu aceste acțiuni și multe altele care urmează, mesajul nostru către orice companie care se gândește să ofere sprijin grupului Wagner este următorul: Wagner este o organizație criminală care comite atrocități pe scară largă și abuzuri ale drepturilor omului și vom lucra fără încetare pentru a identifica, perturba, expune și viza pe cei care ajută Wagner”, spunea un oficial al administrației americane sub rezerva anonimatului.
„Vedem indicii, inclusiv în domeniul informațiilor, că tensiunile dintre Wagner și Ministerul rus al Apărării sunt în creștere”, a spus John Kirby săptămâna trecutp. „Wagner devine un centru de putere rival al armatei ruse și al altor ministere ruse”.
El a spus că Statele Unite evaluează că Wagner are în prezent aproximativ 50.000 de angajați dislocați în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești.

Facebook Comments