Gripa aviară „taie aripile“ comerțului de păsări vii

by Adrian Pavel

În contextul evoluției recente a virusului influenței aviare (gripei aviare), subtipul H5N8 la păsările domestice dintr-o exploatație avicolă comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat decizia nr. 1 din 07.05.2021.

Decizia nr. 1 din 07.05.2021 prevede:„suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile de pe teritoriul României; suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației (comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată); verificarea respectării măsurilor prevăzute se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în punctele de trecere a frontierei de stat, ce vizează transporturile de păsări vii”.

Prevederile Deciziei CNCB se aplică din data de 8 mai 2021. În vederea punerii în aplicare, Instituția Prefectului – Județul Arad a transmis o informare privind conținutul Deciziei tuturor primăriilor din județ, către S.C. Târguri, Oboare, Piețe Arad S.A., precum și structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

Facebook Comments