Grindeanu: „În Via Carpatia au fost introduse drumul expres Oradea – Arad și autostrada Calafat – Lugoj“

by Andreea Radu

Drumul Expres Oradea – Arad și „Autostrada Calafat – Lugoj” au fost incluse în Proiectul Via Carpatia, iar cele două proiecte au o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, a anunțat joi, la Parlament, în cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Drumul Expres Oradea – Arad are o lungime de 120 de kilometri, iar „Autostrada Calafat – Lugoj”, așa cum a precizat ministrul, are o lungime de aproximativ 250 de kilometri.
„Printre proiectele pe care România le-a propus în cadrul Inițiativei celor trei Mări, două sunt de mare importanță economică și valoare strategică respectiv Rail2Sea și Via Carpatia. Legat de proiectul Via Carpatia, noi am obținut finanțare de 100 %, fonduri europene și este 35 % realizat … În România, Coridorul Via Carpatia are trei ramuri însumând 1700 de kilometri de autostradă și drum expres. În proiect au fost introduse sectoare de drum care nu erau prevăzute în programele de investiții. Este vorba despre tronsonul Oradea-Arad care are aproximativ 120 de kilometri respectiv Lugoj-Calafat care are în jur de 250 de kilometri lungime, întregind astfel întregul traseu principal de pe teritoriul României cu aprox. 470 de kilometri de autostradă. Valoarea însumată a celor două proiecte este de 2,5 miliarde de euro. Ambele proiecte sunt demarate”, spune Grindeanu, conform economedia.ro.
Licitația pentru execuția Drumului Expres Oradea – Arad va fi lansată până la sfârșitul anului, conform estimărilor președintelui CJ Bihor Ilie Bolojan. În privința Autostrăzii spre Lugoj, proiectul este Filiași – Lugoj (A6) și sunt semnate contracte pentru realizarea studiilor de fezabilitate doar pe primele două loturi.

Facebook Comments