Grevă spontană la CFR, în această dimineață

by Dana B.

O parte dintre angajații feroviari au declanșat miercuri dimineața un protest spontan, o serie de trenuri fiind oprite în șapte regionale, mai puțin Constanța, a informat CFR SA.

„Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA informează că o parte dintre angajații feroviari au declanșat un protest spontan începând cu ora 7:00, acțiune care afectează graficul de circulație al trenurilor. Călătorii sunt rugați ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informații despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la stațiile și agențiile CFR din București și din țară, la telefon 021/9521”, afirmă compania.

Printre regionalele pe care trenurile sunt oprite se numără București, Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Galați.

Potrivit unui comunicat al companiei, protestul are loc în contextul în care administrația și federațiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017 — 2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunțat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creșterea a fondului de salarii cu 22,5%, creștere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaților.

„Menționăm faptul că administrația a propus partenerilor sociali încheierea unui Acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecție socială angajaților, relații de muncă echitabile, precum și un cadru normal și legal de funcționare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă”, spune CFR SA.

Conform sursei citate, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federațiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) și a respectat termenele legale pentru elaborarea și promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administrație (CA) și aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) și transmis ministerelor pe circuitul de avizare și aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

„Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA menține deschis dialogul social și negocierile transparente cu reprezentanții federațiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00. De asemenea, compania atrage atenția salariaților că această formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, și afectează transportul pasagerilor care și-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulație din Mersul Trenurilor. Compania Națională de Căi Ferate ‘CFR’ SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment și îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiții optime de reluare a circulației trenurilor”, se spune în comunicat.

Grevă spontană în această dimineaţă în regionala CFR Cluj. Sindicaliştii din partea de infrastructură au oprit lucrul pentru două ore. Sunt nemulţumiţi de faptul că a expirat contractul colectiv de muncă. De cealaltă parte, conducerea CFR spune că protestul încalcă procedurile legale și că ei au propus încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă, dar fără rezultat. 

Marius Mureşan, lider sindical regional la Cluj, a explicat la Digi24 că sunt nemulțumiți de faptul că a expirat contractul de muncă colectiv azi-noapte și în cele 45 de zile pe care le-au avut la dispoziție pentru negocieri cu CFR nu au reușit să ajungă la un acord.

„În nenumărate rânduri i-am avertizat pe cei de la companie că pot apărea manifestații necontrolate ca cele de astăzi dacă nu se încheie contractul colectiv de muncă. S-a ajuns ca la calea ferată aproape jumătate din salariați să lucreze pe salariul minim și aici a fost cea mai mare nemulțumire. Noi am cerut să fie o creștere echitabilă pentru toți. Dacă la funcționarii de bază au crescut undeva în jur de 16% să fie transpusă și corelată cu activitatea și munca depusă și de ceilalți”, a spus liderul de sindicat.

De asemenea, Marius Mureșan a explicat că s-au purtat discuții înainte de ora 07.00 cu angajații de la CFR Cluj și li s-a explicat ce înseamnă un protest spontan, dar ei au fost hotărâți să oprească lucrul.

„Dacă e un protest necontrolat poate să dureze mai mult. Nu pot să zic. Depinde de starea lor de fapt. Azi de la ora 15.00 ne întâlnim cu cei de la CFR pentru continuarea negocierilor”, a adăugat liderul de sindicat.

Greva afectează circulația feroviară. O călătoare a povestit la Digi24 că trebuia să plece din gara din Cluj, dar trenul nu a mai plecat. După 50 de minute de așteptare a primit diverse explicații „ba nu e locomotivă, ba nu e alimentată”, iar abia la casa de bilete i s-a spus că este grevă spontană.

„Trebuia să plecăm cu un tren internațional la ora 6.44. Noi nu contestăm dreptul oamenilor de a cere salarii mai mari și le respectăm dreptul la protest. Ceea ce contestăm azi e că nu ne-a anunțat nimeni că e protest spontan, stăteam în tren și așteptam. Am aflat din întâmplare că e protest. Mi-am sunat o colegă care urma să vină cu trenul de 7.35 și fiind la casa de bilete mi-a spus: nu stiți, nu se dau bilete că este grevă și atunci am coborât din tren, am mers la cei trei șefi pe rând, care ne-au trimis de la unul la celălalt spunând că nu este vina lor. Am decis să mergem cu mașina personală. Am cerut o hârtie în care să ni se justifice întârzierea și acum suntem aproape de serviciu, E vorba despre trenul internațional de Budapesta. Pleacă mereu cu întârziere”, a spus Roxana Găucan.

CFR condamnă protestul

Compania le-a atras atenția angajaților că protestul „încalcă procedurile legale”. De asemenea, CFR a precizat că protestul are loc deși conducerea a anunțat că în bugetuyl pentru 2017 este inclusă și o creștere salarială de 22,5%.  De asemenea, compania spune că a propus încheierea unui acord până la semnarea contractylui colectiv de muncă, dar nu s-a concretizat.

„Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor. Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui ACORD până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă.

Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale  pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern.

Compania Natională de Căi Ferate “CFR” SA menţine deschis dialogul social şi negocierile transparente cu reprezentanţii federaţiilor sindicale pe marginea definitivării Contractului Colectiv de Muncă (CCM) pentru perioada 2017-2018, astăzi fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR” SA cere scuze pasagerilor pentru disconfortul creat de acest eveniment şi îi asigură că se depun toate eforturile astfel încât să asigurăm condiţii optime de reluare a circulaţiei trenurilor”, se arată în comunicatul CFR. 

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments