GRESEALA PENIBILA SAU MEGA RISIPA? REPARATII CAPITALE LA STRAND DE 124 MILIOANE DE EURO!?

by Sida Voicu

 Miercuri va avea loc o nouă şedinţă a Consiliului Local Municipal, una destul de importantă având în vedere că pe ordinea de zi se află Bugetul municipiului pe anul 2014. Până la punctul referitor la buget, consilierii vor trebui să aprobe sau să respingă şi o serie de proiecte propuse de primar pentru anul curent. Printre acestea se află şi aprobarea  Studiului de fezabilitate a obiectivului de investiţie „ Reparaţii Capitale Bazine Ştrand Neptun Arad ”.

 Ceea ce frapează la acest proiect este costul imens al lucrărilor: „563.214 mii lei  (inclusiv  TVA )”, adică aproximativ „124.327 mii euro”. Lucrările propuse pentru executare sunt grupate sub titlul de „reparaţii capitale” şi presupun:

           Reabilitarea bazinelor prin următoarele intervenţii, rezultate în urma studiului stării tehnice a cuvelor: îndepărtarea stratului de vopsea degradat, refacerea stratului suport pentru gresita, realizarea unui strat de impermeabilitate. Propunem un strat de finisaj pe fundul bazinului realizat din gresita care oferă durabilitate, întreţinere mai uşoară, elegantă şi igienă îmbunătăţită. Pentru ca imaginea pe care o oferă apa, să fie substanţial îmbunătăţită propunem alegerea gresitei pe tonuri de culoare albastră  care oferă claritate crescută şi crearea impresiei de „curat” datorită culorii azurii.

          Se propune realizarea unui gard de delimitare în bazinul 2 (conform planşei desenate) pentru protecţia împotriva unor posibilităţi de înec a copiilor care trec în zona de adâncime de – 0,70m în zona cu adâncime de -1,00m.

          Tot în bazinul nr.2 se propune umplerea denivelării adiacente bazinului nr.3, pentru eliminarea unor posibilităţi de înec.

          Înlocuirea tuturor balustradelor scărilor aflate la intrarea în bazine

 

Lucrările sunt necesare pentru că bazinele ar fi „într-o stare medie de degradare”.

 

Ce înseamnă punctul şi ce înseamnă virgula în scrierea numerelor – varianta românească

 Toţi arădenii ştiu atâta matematică încât să deosebească funcţiunile punctului şi a virgulei în scrierea unor numere mari. Sintagma (pentru că ea conţine şi cuvinte) „563.214 mii lei” înseamnă 563.214.000 lei („mii” – le înseamnă adăugarea celor trei 0)! Deci, dacă nu e vorba de o greşeală de redactare a autorilor studiului de fezabilitate, atunci lucrările propuse a fi executate la ştrand costă 563 milioane de lei! În proiect scrie că lucrările vor fi decontate în lunile martie şi aprilie, deci e foarte probabil ca preţul real al lucrărilor să fie 563.214 lei, sumă care poate fi scrisă româneşte şi ca 563,214 mii lei („miile” mutând virgula cu trei unităţi mai la dreapta). Oricum, consilierii ar trebui să fie atenţi la ce votează pentru că autorii studiilor de fezabilitate plătite de asemenea din buget par să ne inducă în eroare.  Pentru comparaţie, se poate consulta scrierea corectă (în româneşte) a sumelor în cazul proiectului privind legătura dintre strada Cometei şi Centura. Acolo, lucrarea costă 7.475,66 mii lei, adică 7.475.660 lei (1.670.390 euro – sumă plauzibilă pentru lucrarea respectivă). Din câte ştim noi, doar în engleză punctul înlocuieşte virgula în scriere numerelor cu zecimale. Altfel,  bugetul general al municipiului Arad este scris de primărie în proiect ca fiind „548,965 mii lei”… Ciudată matematica asta!

Facebook Comments