GRENADA DESCOPERITA PE UN TEREN AGRICOL DIN MACEA (VIDEO)

by Paula Craciun

În data de 17.06.2015, în jurul orei 14.30 minute, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad, a fost alertat, prin intermediul serviciului unic de urgenţă 112, de către o persoana ce efectua lucrări agricole în zona localităţii Macea. Persoana a anunţat că în timpul unor lucrări de afânare a terenului a descoperit o grenadă.

La faţa locului s-a deplasat echipa pirotehnică a inspectoratului, care a constatat următoarele:

  • Muniţia descoperită era reală, grenadă defensivă fără elemente clare de identificare posibil din cel de al II lea Război Mondial.
  • Corpul grenadei era intact şi în stare bună.
  • Clapeta grenadei era deplasată iar cuiul de siguranţă ruginit şi rupt
  • Grenada se afla la aproximativ 4 km de localitatea Macea şi la 25m de calea ferată.

În urma cercetării efectuate, deoarece muniţia prezenta pericol de explozie la deplantare, echipa pirotehnică a decis aplicarea procedurii de distrugere a muniţiei la faţa locului.

Pentru limitarea efectului asupra zonei adiacente grenada a fost încadrată cu saci de nisip, care au fost puşi la dispoziţia echipei pirotehnice de către Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Macea.

Cu ajutorul colegilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad şi a Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Arad au fost luate măsurile de siguranţă şi delimitare a zonei şi echipajul SMURD al Detaşamentului de Pompieri Arad a asigurat asistenţa medicală.

Pentru distrugere au fost folosite 200 grame TNT.

Misiune s-a încheiat cu succes după aproximativ 6 ore şi este prima misiune de distrugere la faţa locului a unei muniţii descoperite, executate de către echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad.

Facebook Comments