Grefierii anunţă proteste pe termen nelimitat. Procesele și anchetele vor fi afectate de astăzi

by Adrian Pavel

Grefierii din România anunţă de astăzi proteste pe termen nelimitat, ceea ce va afecta atât procesele, cât și anchetele. Grefierii sunt nemulțumiți că Guvernul nu a găsite soluţii pentru ca ei să își primească integral salariile, inclusiv pe cele câștigate în urma proceselor. Procesele și anchetele vor avea de suferit începând de astăzi, 7500 de grefieri la nivel național intră în proteste pe termen nedeterminat.
Asta pentru că, spun ei, Guvernul nu s-a asigurat că are suficienți bani pentru a le plăti integral lefurile. Și asta pentru că, de ani buni, grefierii, ca și judecătorii de altfel, se judecă cu statul pentru a le fi plătite salariile la nivelul unor coeficienți specifici.
De altfel, unii dintre ei au și dat în judecată statul, au și câștigat. Și instanțele de judecată, practic, le-au recunoscut aceste lefuri la valorile normale, însă nici astăzi mulți dintre ei nu le primesc la adevărata valoare pe care o revendică și nici măcar nu le sunt plătite tranșele.
De altfel, spun aceștia, începând de astăzi vor intra doar în cauzele urgente, nu vor mai lucra în zilele de libere, cum ar fi cele de sfârșit de săptămână, nu vor mai lucra peste program, nu vor mai răspunde la telefonul personal. Iar în momentele în care, de la lege, spun ei, primesc zile libere, nu vor mai lucra nici în procese, nici în anchete, ceea ce poate afecta întrutotul sistemul judiciar, mai ales că există în acest moment, spun ei, nu mai puțin de 3 milioane de dosare, iar judecătorii și procurorii nu pot să facă nimic în sistemul judiciar fără ajutorul grefierilor.
Pe de altă parte, spun ei, că Guvernul ar trebui să găsească, mai ales acum, în momentul în care se elaborează bugetul pentru 2024, suficiente resurse financiare, pe de o parte, pentru a le fi plătite aceste lefuri la nivel integral, ceea ce ar însemna cam 1000-2.000 lei pentru fiecare grefier în plus, dar mai ales plata acelor restanțe pe ultimii 5 ani, scrie stirileprotv.ro.

Facebook Comments