Gluma se îngroașă! Toți porcii din Cintei vor fi sacrificați din cauza pestei porcine

by Andreea Radu

Astăzi, 21.08.2019, ora 14.00, la Instituția Prefectului – Județul Arad, s-a desfășurat ședința CLCB, în care s-a discutat situația generată de prezența virusului pestei porcine africane de la nivelul satului Cintei, com Zărand, cu participarea domnului vicepreședinte – subsecretar de stat al ANSVSA, dr. Traian PETCU.

În vederea izolării virusului pestei porcine africane și împiedicării răspândirii acestuia spre alte localități ori spre mari ferme de suine aflate în apropiere, în ședința de astăzi a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor din satul Cintei, comuna Zărand. Decizia a fost luată în contextul existenței a trei focare confirmate și a două suspiciuni în localitatea respectivă.

Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de Guvernul României.

Conform legislației specifice, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană se instituie zone de protecție. Instituțiile reprezentate în CLCB vor face toate eforturile pentru împiedicarea răspândirii virusului, protejarea marilor ferme și asigurarea aprovizionării populației cu carne de porc. Având în vedere natura devastatoare a virusului PPA și răspândirea sa pe căi diverse, sacrificarea tuturor porcilor din Cintei este o măsură preventivă necesară. În paralel continuă vânătoarea porcilor mistreți din zonele unde a fost identificată prezența virusului pestei porcine africane.

Vor fi acordate despăgubiri de Guvernul României pentru proprietarii animalelor sacrificate și neutralizate din cauza pestei porcine africane, în condițiile legii.

 

Facebook Comments