Ghiozdanul și postura corporală a copiilor – La ce trebuie să ai grijă?

by Florian Popa

Postura corporală este foarte importantă deoarece influențează sănătatea coloanei vertebrale și a articulațiilor. Copiii își dezvoltă sistemul osos în perioada copilăriei și, de aceea, este esențial să adopte o postură corectă. Însă, purtarea ghiozdanului poate fi o provocare și la adulți, și la copii – așadar, trebuie să ai în vedere mai multe lucruri, pentru a ști cum să-l înveți pe cel mic să transporte și să folosească ghiozdanul.

În acest articol, vei afla 3 lucruri pe care le poți face dacă vrei ca cel mic să aibă o postură corectă atunci când poartă ghiozdanul în spate!

 

  • Bretelele

Bretelele trebuie să fie ajustabile, ca să poată fi personalizate în funcție de statura copilului. Este recomandat ca acestea să fie suficient de late ca să se așeze bine pe umeri, fiind, în același timp, căptușite cu un material confortabil, dar rezistent. Există modele care sunt prevăzute cu o centură suplimentară, pentru fixare în jurul mijlocului – acest element poate fi util pentru cel mic, întrucât centura va prelua o parte din greutatea totală a ghiozdanului. De asemenea, copilul trebuie să poarte ghiozdanul folosind ambele barete – în caz contrar, coloana vertebrală va fi afectată și pot apărea dureri în zona spatelui. Dacă vrei să găsești  un ghiozdan pentru copii potrivit pentru prichindelul tău, cercetează gama disponibilă pe site-ul Altex.ro, unde vei descoperi multiple variante.

 

  • Dimensiunea 

Dimensiunea ghiozdanului influențează, în mod direct, postura celui care îl poartă. De aceea, acesta nu trebuie să fie prea mare și nu trebuie să depășească zona lombară (în partea de jos) și nici zona gâtului (în partea de sus).  Nici lățimea nu trebuie să depășească limitele spatelui, deoarece greutatea totală se va distribui inegal, iar postura corporală va deveni incorectă. Dacă rucsacul este prea lung, iar marginea inferioară depășește 10 centimetri distanță de la talia copilului, cel mic va începe să meargă aplecat în față, iar acest lucru poate duce, în timp, la deformarea coloanei vertebrale.

  • Greutatea

Greutatea este foarte importantă, deoarece un ghiozdan greu poate pune presiune prea mare pe coloana vertebrală și pe umerii copilului. Studiile demonstrează faptul că un rucsac nu trebuie să cântărească mai mult de 10% din greutatea totală a celui mic. De exemplu, dacă prichindelul tău are o greutate cuprinsă între 15 și 20 de kg, ghiozdanul pe care îl poartă trebuie să cântărească între 1,5 și 2 kilograme. De regulă, copiii de grădiniță trebuie să poarte un rucsac micuț, care să nu depășească 1 kilogram. În anii de școală, cel mai probabil copilul va avea nevoie de cărți și de caiete numeroase – însă, indiferent de cerințele profesorilor, trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui aspect și să respecți proporția referitoare la greutate, găsind o soluție optimă pentru toată lumea.

În concluzie, modul în care copilul poartă ghiozdanul reprezintă un lucru extrem de important pentru sănătatea sa. Acordă o atenție deosebită acestui aspect și asigură-te că alegi un model potrivit de rucsac și că îl înveți pe cel mic cum să îl poarte într-o manieră corectă. Postura trebuie să fie una optimă, pentru a preveni apariția unor dureri articulare sau a unor afecțiuni ale coloanei vertebrale.

 

Sursă foto: pixabay.com

Facebook Comments