Ghidul cumpărătorului: Cum să aleg aparatul de sudură?

by Andreea Radu

Una dintre investițiile care îți poate aduce nenumărate beneficii pe termen lung este aparatul de sudură. În condițiile în care piața de specialitate oferă o varietate de produse, alegerea unui aparat de sudură devine o adevărată provocare.

În timp ce unii preferă să cumpere invertoare de sudură dintr-un magazin fizic specializat, alții optează pentru varianta online, mult mai avantajoasă și mult mai comodă din punctul de vedere al economiei de timp.

Astfel, dacă ai nevoie de un invertor de sudură performant, ar trebui să inspectezi un pic produsele existente, acordând suficient timp, dar și mai multă atenție procesului de selecție, pentru a nu irosi bani. Iată câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare înainte de a achiziționa invertorul de sudură:

  1. Consum

Acest aspect se referă la numărul de kWh (kilowați pe oră) pe care îi înregistrează dispozitivul în condiții normale de utilizare. În general, clasa de consum se află între 2 2 kWh și 9 kWh.

De altfel, printre criteriile de alegere a aparatului de sudură ar trebui să se numere durata reprizelor de sudură precum și materialele care necesită sudare. De pildă, metalele moi – cum este aluminiu au nevoie de un dispozitiv cu consum redus (între 2,5 și 3,5 kWh). În cazul utilizării moderate, se recomandă invertoarele de sudură care au un consum de până în 6 kWh, iar dacă vom folosi aparatul în mod frecvent, este indicat să alegem un invertor care consumă peste 7 kWh.

  1. Gama reglajului de curent

Cu cât invertoarele de sudură au valorile amperajului mai mari, cu atât va putea utiliza electrozi mai groși, realizând întregul procedeu cu mai multă rapiditate. Un invertor de sudură eficient, ar trebui să aibă un amperaj care să poată fi ajustat cel puțin între valorile 10-80 A(amperi).

În cazul lucrărilor frecvente, specialiștii recomandă utilizarea unor invertoare profesionale de 5-220A. Există și produse mult mai performante pe piața de specialitate care pot atinge pragul superior de 600 A, dar prețurile sunt pe măsură.

  1. Tensiunea de alimentare

Un alt criteriu de selecție constă în posibilitatea alimentării aparatului la o sursă convențională – cum este, de pildă, o priză casnică ce are valori de tensiune între 220-230 V (Volți).

Atunci când alegi invertorul de sudură ar fi bine să ții cont de fiecare dintre acești parametri. De regulă, aceștia sunt indicați în descrierile și fișele tehnice oferite de producător.

Tipuri de aparate de sudură

Unul dintre cele mai populare magazine de specialitate este DeTop, unde poți găsi aparate de sudură profesionale la un preț convenabil. Gama de produse este variată, astfel că poți opta pentru invertoare de sudură în funcție de necesitățile tale.

De pildă, pe lista celor mai apreciate aparate de sudură profesionale de la ora actuală se numără:

  • Invertor de sudură Telwin Technology 186 HD
  • Invertor de sudură Telwin Technology 216 HD
  • Invertor de sudură TECHNOLOGY 236HD
  • Invertor de sudură TECHNOLOGY 228 CE/GE
  • Invertor de sudură SUPERIOR 260
  • Aparat de sudură Miller STI203
  • Invertor de sudură SUPERIOR 400 CE

 

Facebook Comments