Ghețarii din Noua Zeelandă au căpătat o nuanță maronie. Care este motivul

by Cristian Dobre

Fumul degajat de incendiile de vegetaţie din Australia a ajuns în Noua Zeelandă, situată la o distanţă de câteva mii de kilometri, iar gheţarii, care de obicei au culoarea albă, au prins o nuanţă caramel, potrivit serviciilor de meteorologie şi relatărilor de pe reţelele de socializare, informează AFP, preluată de Agerpres.

Prezenţa fumului, însoţit de un miros înţepător, a fost remarcată pentru prima dată în această zonă miercuri dimineaţă. În anumite regiuni, soarele a fost văzut sub forma unui glob roşu sau auriu, în funcţie de grosimea norului toxic.

„Putem vedea foarte clar fumul, care a parcurs circa 2.000 de kilometri, traversând Marea Tasmaniei””, a precizat pe Twitter serviciul neo-zeelandez de meteorologie. „În cele mai afectate regiuni, vizibilitatea este slabă, de 10 kilometri”, a adăugat sursa citată.

„Putem simţi într-adevăr miros de ars aici, la Christchurch”, un oraş situat pe coasta Insulei de Sud a Noii Zeelande, a scris pe Twitter o internaută care foloseşte numele de Miss Roho.

O altă femeie, al cărei nume de utilizator este Rachel, a publicat o fotografie cu gheţarul Franz Josef, situat la mai bine de 2.000 de kilometri, a cărui culoare alb imaculat a prins o tentă de maroniu. „Lângă gheţarul Franz Josef. Zăpada ‘caramelizată’ este cauzată de praful provenit de la incendiile de vegetaţie”, a scris aceasta miercuri.

Actorul neo-zeelandez Jemaine Clement a publicat o fotografie cu soarele asemănător unui disc auriu. „Pe toată întinderea Noii Zeelande, fumul de la incendiile australiene ne oferă acest soare straniu”, a comentat actorul.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments