Germania: Primul terminal de gaz natural lichefiat din țară a fost finalizat

by Andreea Radu

Germania a finalizat lucrările la primul terminal de gaz natural lichefiat. În contextul războiului din Ucraina, Berlinul vrea să construiască cinci astfel de centre pentru a reduce dependența de gaz rusesc. Germania s-a numărat printre statele europene cele mai dependente de resursele Moscovei, iar acestea reprezentau cândva mai mult de jumătate din importuri, scrie euronews.ro.
În Hooksiel, în nord-vestul țării, au fost finalizate lucrările primului terminal de gaz natural lichefiat din Germania. Iar din ianuarie, sistemul german de gaze va fi alimentat de aici. Pentru aceasta mai este nevoie de o instalație de depozitare și de una de regazeificare. Ambele urmează să sosească luna viitoare la bordul unei nave, care va servi apoi ca unitate plutitoare de stocare și regazificare. Navele încărcate cu gaze lichefiate se vor conecta la acesta și vor descărca.
„Capacitatea terminalului este de aproximativ cinci miliarde de metri cubi. Cu acestea poți alimenta cu gaz natural circa două milioane și jumătate până la cinci milioane de gospodării pe an. (…) Acest terminal este o clădire esențială pentru securitatea aprovizionării Germaniei. Îl putem folosi pentru a importa aproximativ opt la sută din consumul de gaze naturale al Germaniei,” a declarat Christian Janzen, manager de proiect.
Lucrările de construcție au fost demarate la începutul lunii mai, iar alte terminale sunt construite în Brunsbüttel, Lubmin și Stade. Germania dorește să taie dependența de sursele de energie rusești și până acum a achiziționat cele mai multe gaze naturale lichefiate din Țările de Jos și din Belgia.

Facebook Comments