Germania prelungeşte cu şase luni îngheţarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită

by Andreea Radu

Germania a anunţat joi că prelungeşte cu şase luni îngheţarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită, până la 30 septembrie, în timp ce partenerii săi fac presiune pentru ridicarea moratoriului, relatează France Presse.
„Ordinul de oprire a exporturilor de arme autorizate către Arabia Saudită este prelungit după data de 31 martie cu şase luni suplimentare, până la 30 septembrie 2019”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, într-un comunicat.
În ceea ce priveşte programele comunitare şi autorizaţiile de export corespunzătoare în legătură cu Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, Germania „va angaja consultări cu partenerii săi pentru ca echipamentele militare produse în comun să nu fie folosite în războiul din Yemen”, timp de „nouă luni”, până la 31 decembrie.
Războiul din Yemen a ucis peste 10.000 de persoane din 2015. Conflictul are loc între forţele proguvernamentale, sprijinite de Arabia Saudită, şi rebeli houthi.
Germania va face ceea ce este necesar pentru ca nicio armă din proiectele pe care le desfăşoară cu alte ţări să nu mai poată fi livrată Arabiei Saudite sau Emiratelor până la sfârşitul anului.
În ceea ce priveşte navele din şantierul Wolgast (nord-est) care urmau să fie livrate saudiţilor, Seibert a dat asigurări că guvernul va găsi o „soluţie” fie prin vânzarea lor fără a le livra imediat, fie prin utilizarea lor de către Germania.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments