Germania nu mai depinde de importurile din Rusia pentru aprovizionarea cu energie

by Florian Popa

Germania nu mai depinde de importurile din Rusia pentru aprovizionarea cu energie, a declarat ministrul de finanțe al țării, Christian Lindner. Acesta a explicat că Germania și-a diversificat complet infrastructura energetică de la invazia Rusiei în Ucraina de anul trecut, conform stiri.tvr.ro.
În urma invaziei, Rusia a închis robinetele de gaz către Europa, ceea ce a dus la temeri legate de pene de curent în această iarnă, dar Germania a găsit noi surse de energie, a declarat Lindner.
„Da, bineînțeles că Germania este în continuare dependentă de importurile de energie, dar astăzi, nu de importurile rusești, ci de pe piețele globale”, a spus el.
Anterior, Germania importa aproximativ jumătate din gazele sale din Rusia și mai mult de o treime din petrol, dar Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze a țării în august, în timp ce Germania a oprit importurile de petrol rusesc la începutul anului.
În cursa sa pentru a găsi surse alternative de energie, țara a redeschis centralele electrice pe cărbune, a amânat planurile de închidere a celor trei centrale nucleare rămase și a făcut presiuni pentru a crește capacitatea de stocare a gazelor naturale importate din alte țări, precum Norvegia și SUA.
În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, Lindner a subliniat viteza cu care a fost construit un nou terminal de gaz natural lichefiat în Germania – într-un timp record de aproximativ opt luni, a spus el. Au fost planificate mai multe investiții în infrastructură, a adăugat ministrul german al finanțelor.
„Acesta este doar un exemplu al schimbării enorme a politicilor germane”, a spus el.
Ministrul Lindner a venit cu o notă optimistă, sugerând că există „unele dovezi” că inflația din Germania a atins anul trecut punctul maxim.
„Probabil că există o redresare mai rapidă a economiei globale și a economiilor europene decât se aștepta”, a spus el.
Anul trecut, SUA au aprobat investiții masive în valoare de 370 de miliarde de dolari pentru tehnologii ecologice, inclusiv credite fiscale pentru mașinile electrice fabricate în America.
Cu toate acestea, legea include unele reguli „made in America”, care au stârnit îngrijorări în Europa cum că întreprinderile din afara SUA vor fi dezavantajate.
Într-o vizită la Washington luna trecută, președintele francez Emmanuel Macron a criticat regulile americane ca fiind „super agresive”.
Lindner a declarat că nu dorește ca Uniunea Europeană să înceapă un război comercial cu SUA din cauza acestor reguli.
Comentariile ministrului Lindner indică provocările care stau în fața Europei, în timp ce aceasta încearcă să elaboreze un răspuns pentru legea americană privind clima, care se numește oficial – Inflation Reduction Act.
Franța a propus răspunderea cu stimulente de tip „cumpărați european”, iar oficialii Uniunii Europene au promis, de asemenea, săptămâna aceasta, măsuri „decisive”.
Lindner a declarat că menținerea unor condiții de concurență echitabile este importantă, dar a dorit ca cele două părți să negocieze scutiri pentru companii sau să dezvolte un nou acord comercial, mai degrabă decât să încerce să se subvenționeze reciproc.
Spre deosebire de marile companii auto franceze, multe firme germane au deja o prezență importantă în SUA, inclusiv fabrici de producție.
Regulile „made in America” au provocat o reacție de respingere chiar și din partea unor companii americane, multe dintre acestea bazându-se pe piese fabricate în alte țări.

Facebook Comments