Generalul Sir Patrick Sanders: Rusia, China și Iranul sunt mai periculoase decât naziștii în 1939

by Andreea Radu

Rusia, China și Iranul sunt „noile puteri ale Axei” și sunt chiar mai periculoase decât naziștii în 1939, afirmă generalul britanic Sir Patrick Sanders într-un interviu de final de carieră oferit cotidianului The Times. Șeful demisionar al armatei a făcut apel la Marea Britanie și la NATO să înțeleagă că ne aflăm în fața unei amenințări reale de conflict mondial în următorii cinci ani.
Generalul Sir Patrick Sanders, fostul șef al Statului Major General britanic, insistă asupra faptului că alianța ar putea avea la dispoziție doar până la sfârșitul deceniului pentru a se reînarma substanțial și pentru a se apăra de un atac rusesc pe propriul teritoriu.
Sanders a numit Rusia, China și Iranul „noile puteri ale Axei”, adăugând că acestea reprezintă o provocare mai mare decât alianța nazistă din 1939, deoarece „sunt mai interdependente și mai aliniate decât au fost inițial puterile Axei”. Acest lucru face ca lumea să se confrunte cu „un moment la fel de periculos ca după 1945”.
Generalul a spus: „Cele mai multe estimări vă vor spune că mai avem între cinci și zece ani până când Rusia se va recapitaliza și regrupa și va fi capabilă să reprezinte un fel de amenințare ca înainte de războiul din Ucraina”. Putin ar putea ordona până atunci operațiuni care sunt „chiar sub nivelul de conflict” sau „să preia unele teritorii în mod oportunist”, a adăugat el.
„Dacă luăm măsurile corecte acum, dacă abordăm amenințările și lacunele pe care le avem în capacitatea noastră, dacă ne modernizăm forțele armate, dacă facem societatea și Regatul Unit mai rezistente la șoc, așa vom preveni. Dacă facem acest lucru, probabilitatea este scăzută. Dacă nu o facem, crește probabilitatea și încurajează Rusia, China și Iranul.”
Un război fierbinte cu Rusia și noii săi aliați nu este inevitabil, insistă el, dar este mai probabil dacă Regatul Unit și NATO nu se reînarmează în mod semnificativ, a declarat el pentru The Times.
Potrivit evaluării lui Sanders, forțele armate ale Regatului Unit nu mai sunt suficient de puternice pentru a repeta invazia din sudul Irakului din 2003 sau pentru a recuceri Insulele Falkland, așa cum au făcut-o în 1982.
El a adăugat: „Am putea reuni cele două brigăzi care au cucerit Insulele Falkland? Da, bineînțeles că am putea. Dar am putea să le ducem acolo? Am putea avea forța operativă care a făcut acest lucru posibil? Nu”.

Facebook Comments