Gel de mâini făcut în casă recomandat de OMS

by Cristian Dobre

Reteta gel de mâini hidroalcoolic. Spălarea pe mâini este adesea un gest simplu, dar extrem de important. Mâinile sunt adesea un mijloc de contagiune și de aceea este necesar să le spălăm pe parcursul zilei.

Ghidul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recomandă curățarea lor cu săpun și apă curentă timp de cel puțin 60 de secunde.

Dar când suntem departe de o sursă de apă, cum o putem face? În acest caz, putem folosi un gel pe bază de alcool. Îl puteți cumpăra la o farmacie sau supermarket, dar dacă nu îl găsiți, îl puteți face și acasă folosind produse ieftine și ușor de găsit.

De ce este atât de important să te speli pe mâini?

Atingem o mulțime de obiecte cu mâinile noastre: bancnote, transport în comun, tastaturi pentru computer etc.

Venim în contact zilnic cu o cantitate uriașă de bacterii și agenți patogeni, adesea inofensivi, dar printre acestea, alte virusuri mai periculoase se pot ascunde. Din acest motiv, de la răspândirea coronavirusului, una dintre principalele recomandări pentru a evita contagiunea este să vă spălați des pe mâini. Mai presus de toate, este un obicei bun pe care ar trebui să-l avem întotdeauna. Acest lucru ajută la prevenirea răspândirii gripei și a altor boli virale, dar limitează și infecțiile precum ulcerele sau conjunctivita.

Reteta gel de mâini hidroalcoolic. Ingredientele gelului

De când urgența medicală cauzată de Covid19 a devastat lumea, dezinfectanții dispar foarte repede de pe raftur. Din acest motiv, OMS a decis să ofere instrucțiunile necesare pentru prepararea gelului de mâini hidro-alcoolic DIY.

Pentru a-l pregăti, ai nevoie de un recipient gradat curat, uscat, care are o capacitate de 1 litru și de o seringă pentru a măsura cu precizie dozele.

Ingredientele sunt 96% etanol, peroxid de hidrogen și glicerină (pe care le puteți cumpăra din farmacii).

Cum se prepară gelul de mâini hidro-alcoolic

În primul rând, turnați 833 ml alcool în recipient. Apoi adăugați 42 ml de peroxid de hidrogen folosind seringa și amestecați. După aceea, tot ce trebuie să faci este să adaugi 15 ml glicerină. Glicerina este foarte densă, deci dacă nu o puteți măsura cu seringa, sa știți că 15 ml corespund 18,9 grame. Puteți cântări cu un cantar de bucătărie electronic, asigurându-vă că folosiți o lingură curată. Amestecați bine toate ingredientele, apoi adăugați apă fiartă și răcită în prealabil până când atingeți un litru pe recipientul dvs. gradat.

Astfel, ați obținut 1 litru de gel hidro-alcoolic DIY pe care îl puteți separa acum în mai multe sticle ușor de transportat.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments