Garry Kasparov: Kremlinul nu înţelege decât de forţă

by Andreea Radu

Garry Kasparov, legendă a şahului din spaţiul ex-sovietic şi care este astăzi un critic ferm al Kremlinului, a îndemnat marţi statele occidentale să sprijine mai puternic Ucraina care se apără de agresiunea rusă, informează agerpres.ro.
Într-un interviu pentru AFP, fostul campion mondial la şah, plasat săptămâna trecută de Rusia pe lista persoanelor declarate „extremiste”, i-a îndemnat pe liderii occidentali să menţină fluxul lor de ajutor pentru Kiev, în faţa unui „regim terorist care nu înţelege decât de forţă„. „Astăzi Occidentul refuză să pronunţe aceste cuvinte: ‘Ucraina trebuie să câştige‘”, a afirmat Kasparov.
Opozantul de 60 de ani şi care în prezent trăieşte în exil a subliniat de asemenea responsabilitatea Kremlinului pentru moartea în închisoare, luna trecută, a opozantului rus Aleksei Navalnîi şi s-a referit la „un nou jalon” în represiunea operată de Vladimir Putin.
Născut în 1963 în Azerbaidjan, pe atunci una dintre cele 15 republici ce formau Uniunea Sovietică, Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de şah din istorie, înainte de a deveni un opozant ferm al lui Vladimir Putin.
În 2013, îngrijorat de eventuale urmăriri judiciare, el a părăsit Rusia şi trăieşte în prezent în SUA, de unde continuă să denunţe puterea rusă. Marţi, Garry Kasparov a îndemnat statele occidentale să includă vocile opoziţiei ruse în campania internaţională împotriva invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
„Pentru a putea învinge putinismul şi toate forţele răului pe care el le reprezintă, este necesară o coaliţie care să includă o componentă rusă, precum Franţa Liberă a lui (Charles) de Gaulle„, a declarat Kasparov, referindu-se la mişcarea de rezistenţă dusă din străinătate de generalul francez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Împreună cu alţi disidenţi, Garry Kasparov spune că lucrează la elaborarea unui plan pentru viitorul opoziţiei ruse. „Avem nevoie astăzi să creăm matricea unei Rusii libere, în afara Rusiei, ceea ce noi numim – pe jumătate în glumă – un ‘Taiwan virtual’„, a spus Garry Kasparov. Însă opoziţia rusă este foarte fragmentată şi tabăra lui Navalnîi s-a certat deja în trecut cu cea a lui Kasparov.
Noi dezacorduri au apărut în aceste ultime săptămâni printre disidenţii ruşi asupra modului în care să fie exprimată cel mai bine opoziţia faţă de Kremlin în timpul alegerilor prezidenţiale ruse.
Acestea se vor desfăşura de vineri până duminică şi nu există decât foarte puţine dubii în ceea ce priveşte o nouă victorie a lui Vladimir Putin, niciun opozant veritabil nefiind autorizat să candideze.
În acest context, Garry Kasparov le cere ţărilor occidentale să-i primească pe ruşii care se opun războiului, inclusiv pe dezvoltatorii informatici şi inginerii implicaţi în fabricarea de drone şi altor arme. „Daţi-le o şansă să plece, daţi-le o şansă să schimbe tabăra„, pledează opozantul, pentru că aceasta „ar submina puternic capacitatea lui Putin de a duce războiul”.

Facebook Comments