Garda de Mediu a dat amenzi pentru tăierea arborilor, sub umbrela regenerării urbane

by Cosmin Mihuta

Așa cum anunțam în urmă cu câteva zile, sub pretextul regenerării urbane, Primăria Arad distruge spațiile verzi din cartiere și taie mai mulți arbori. În urma articolului nostru, am primit o informare din partea Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Arad, care aduce la cunoștința publicului că firma care a tăiat ilegal arbori în cadrul proiectului de regenerare urbană a fost amendată cu 70.000 de lei, fiind dispuse, totodată, o serie de măsuri pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple.

Comisarii Gărzii de Mediu Arad au fost sesizați telefonic, cu privire la faptul că în zona blocurilor 514, 515, 518, 519 și 520 de pe strada Tușnad, din cartierul Micălaca, au fost tăiați mai mulți arbori de pe domeniul public: un tei, doi nuci, meri și alți pomi fructiferi. Comisarii s-au deplasat la fața locului, unde au constatat faptul că firma PORR Construct SRL, care efectuează lucrarea, a tăiat într-adevăr mai mulți arbori, fără ca pe aceștia să fie aplicată marca, de către organele silvice. Cu alte cuvinte, tăieri ilegale. Garda de Mediu a solicitat Agenției de Mediu actele de reglementare pentru acest proiect, constatându-se din actele respective că nu există avize pentru tăieri de arbori sănătoși.

Tot în cadrul controlului, comisarii Gărzii de Mediu au constatat faptul că deșeurile provenite din construcții și demolări au fost transportate la sediul firmei PORR, din Vladimirescu, deși societatea nu deține autorizație de mediu pentru transportul și stocarea temporară a deșeurilor.

În urma acestor nereguli, firma PORR s-a ales cu o amendă de 70.000 de lei, iar comisarii Gărzii de Mediu au stabilit mai multe măsuri: arborii nu mai pot fi tăiați fără avizul Agenției de Protecția Mediului, tăierea arborilor se va face doar de către firmele autorizate, după ce se obțin toate avizele, iar deșeurile vor fi predate doar firmelor autorizate pentru gestionarea deșeurilor.

În final, avem o întrebare pentru domnii de la PORR Construct: oare așa procedează firma dumneavoastră și în Austria ?

Facebook Comments