G7 a decis să plafoneze prețul pentru petrolul rusesc

by Florian Popa

Grupul celor șapte cele mai industrializate națiuni (G7), împreună cu Australia, au convenit să stabilească un preț maximal pentru achiziția petrolului rusesc. Măsura va fi anunțată la sfârșitul acestei luni și va intra în vigoare începând cu data de 5 decembrie, scrie observatornews.ro.
Oficialii americani și țările G7 au purtat negocieri intense în ultimele săptămâni cu privire la planul fără precedent de a stabili un plafon de preț pentru transporturile de petrol pe mare. Măsura este programată să intre în vigoare pe 5 decembrie.
„G7 a convenit că prețul va fi unul fix care va fi revizuit în mod regulat și nu o reducere la un indice. Acest lucru va crește stabilitatea pieței””, a spus pentru Reuters una dintre sursele prezente la discuţie, rămasă sub anonimat.
Prețul inițial nu a fost stabilit, dar ar trebui ca acest lucru să se întâmple în săptămânile următoare, au spus unele vocie. Partenerii G7 au convenit să revizuiască în mod regulat prețul fix, după cum va fi necesar, a mai transmis aceeaşi sursă.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și alți oficiali G7 susțin că plafonul de preț, care urmează să înceapă pe 5 decembrie pentru țiței și pe 5 februarie pentru produsele petroliere, va strânge finanțarea Rusiei fără a reduce aprovizionarea consumatorilor. Rusia a declarat că va refuza să livreze petrol către țările care stabilesc limite de preț.
Un plafon constant de preț ar putea permite asigurătorilor să prelungească contractele cu mai multă încredere și să inițieze altele noi, fără teama că prețul ar putea fi ajustat de țările care cumpără petrol rusesc, ceea ce ar fi putut expune asigurătorii la sancțiuni.
Din G7 fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. La ședințele acestora se mai adaugă reprezentanți ai Uniunii Europene și Australiei.

Facebook Comments