Furtuna tropicală Delta s-a transformat în uragan şi ameninţă Mexicul înainte de a ajunge în Statele Unite

by Florian Popa

Furtuna tropicală Delta s-a transformat în uragan luni în Marea Caraibilor şi se va intensifica în timp ce va trece peste partea mexicană a peninsulei Yucatan marţi, înainte de a ajunge în sudul Statelor Unite în această săptămână, au informat meteorologii americani, citaţi de agerpres.ro.

Delta se îndreaptă spre coastele americane din Golful Mexic cu o viteză de 11 km/oră, a informat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC), de la sediul său din Miami.

„Ne aşteptăm la o nouă intensificare rapidă (marţi) şi prognozăm că Delta va deveni un uragan de intensitate mare pe măsură ce se apropie de peninsula Yucatan”, a anunţat NHC marţi, în buletinul său de la ora 12:00 GMT.

Uraganele puternice sunt cele care aparţin categoriilor 3-5, pe o scară de cinci trepte, însoţite de vânturi de peste 178 km/oră.

Vârful nordic al peninsulei Yucatan este vizat de această prognoză, a precizat NHC, ceaa ce înseamnă că regiunea se va confrunta cu condiţii meteorologice periculoase în următoarele 36 de ore.

Dacă va urma traseul prevăzut, „ochiul” uraganului este aşteptat să se apropie de nord-estul Peninsulei Yucatan în noaptea de marţi spre miercuri şi să ajungă în Golful Mexic miercuri dimineaţă.

Fără obstacole care să îl încetinească, uraganul va ajunge între joi seară şi vineri dimineaţă în sudul Statelor Unite, într-un punct încă nedeterminat din Texas, Louisiana, Mississippi sau Alabama.

Delta este cea de-a 26-a furtună care a primit un nume într-un sezon de uragane neobişnuit de agitat în Oceanul Atlantic, în care s-au doborât mai multe recorduri, inclusiv cel privind epuizarea listei numelor prevăzute pentru cicloane. Acesta este motivul pentru care meteorologii au început să le identifice cu ajutorul alfabetului grecesc.

Facebook Comments